Шест казана кешкек раздадоха на мевлида в Боровица Приготви ги майстор-готвачът Джелил Ферад от Брезен

Гюнер ШЮКРИ

Традиционен мевлид за здраве и берекет се проведе край ардинското село Боровица в местността „Газлар“ (Тюрбе янъ). Носталгията към родния край и желанието да се споделят традициите събра на едно място стотици мюсюлмани от Боровица, околните населени места и наши изселници.

Местни духовници, водени от имамина на Боровица Шефкед Сюлейман четоха айети от Свещенния Коран и отправиха молитвите си към Всевишния за здраве, берекет и благоденствие.

След молитвата, присъстващите бяха нагостени с шест казана кешкек, приготвен от майстор-готвача Джелил Ферад от Брезен. Месото за кешкека бе осигурено от местния фермер Гюрсел Хайрула.

Религиозното събитие уважиха зам.-кметът на община Ардино Неджми Мюмюнходжов, началникът на отдел „ГРАО“ инж. Мехмед Алиев, кметовете на Долно Прахово, Брезен, Чернигово, Търна, Дедино, Левци и Голобрад и общинските съветници от района Фатме Махмуд и Фахретин Бекир. Тук бе и областният председател на ДПС Ресми Мурад.

Кметицата на Боровица Айсел Мехмед изказа своите благодарности към всички, които са допринесли  за осъществяването на мевлида, който има над 50-годишна история.

Организатор на събитието бе кметство Боровица със съдействието на местното джамийско настоятелство.

 

Последвайте ни и във Facebook

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *