Близо 2000 французи аплодират кърджалийски танцьори в Сен Жирон /ВИДЕО/ Представителният танцов ансамбъл „Орфей“ и Битовият оркестър при Дома на културата участва в елитния международен фестивал РИТЕ

Валентина ИВАНОВА

Представителният танцов ансамбъл „Орфей“ и Битовият оркестър при Дома на културата в Кърджали се завърна от Югозападна Франция. От 3 до 9 август те взеха участие в елитния международен фестивал РИТЕ в очарователното малко градче Сен Жирон в Департамент Ариеж.

Форумът е ориентиран към пеенето и организаторите много харесват българския песенен фолклор. Затова включихме и наши певци, лауреати на различни конкурси през 2024 година като Надя Димитрова и Даниела Георгиева, и младите гайдари Даниел Костов и Константин Величков, обясни за «Нов живот» ръководителят на групата Марияна Ликова, директор на Дома на културата.

Всички нашенци са доволни от представянето си. След дългите дни на подготовка с тежки репетиции и уморителното пътуване, прекрасният резултат им дава удовлетворение за добре свършена работа и самочувствие на европейци.

Кърджалийската група бе единствената от България на международния форум тази година. От шестте фестивални дни, пет вечери е била на сцената.

Фестивалът е елитен и доста известен в Европа. Приема се от местните хора като ежегоден празник на изкуството, част от историята на района. Организира се със съдейстивето на кметството. Градчето-домакин поддържа два състава и те също се включват в концертната програма, наред с гостите от Чили, Непал, Боливия, Малави, Кабо Верде и Бурунди, Румъния и България.

Марияна Ликова разказва, че Фестивалът не е позициониран само в градчето Сен Жирон. Участниците са изнесли концерти и в съседните населени места, разпределени в лъчове, на ротационен принцип от по два състава от различни страни. Така по-голям брой зрители са се насладили на красотата и културното богатство на нациите, гледали са по 4 различни програми на всяка вечер. На представленията са се предлагали освежителни напитки и леки закуски за всички.

Нашенци са останали впечатлени от факта, че всяко селце разполага със зала, в която се провеждат концертите. Усетили са изключително сърдечното отношение на местните хора. Възхитили са се на прекрасната природа и чистия въздух в района. Никога няма да забравят неповторимия вкус на уникалните блюда, които двама шеф-готвачи приготвят по два пъти на ден за гостите на фестивала.

Артистите от Кърджали са предизвикали истински фурор сред зрителите с красотата на българските гласове, с пъстрите носии и зашеметяващите танци.

В Гала концерта са участвали всички гостуващи групи. Той се е състоял в открития театър на Сен Жирон с над 1500 седящи места и много правостоящи. Битовият оркестър подготвил предварително една закачка за домакините – инструментално изпълнение на популярния шансон „О, Шанз Елизе“ със соло на кларинет. Зрителите я приемат възторжено, пеят и танцуват.

„Граовското“ и финалният танц „Празник в Тракия“, които показва Представителният танцов ансамбъл „Орфей“, направо плениха сърцата на публиката, споделя Ликова.

Директорът на фестивала Филип Бургес, аристократ от стар френски род, е приел българските артисти в своето имение и специално е изразил възхищението си от тяхното представяне. Кметът на Сен Жирон също е приел групата от Кърджали и е връчил на Мариана Ликова специалния плакет на града.

В последния ден домакините са организрали специална прощална вечер за участниците. Свирил е бразилски оркестър, а веселбата е продължила до зори.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *