Областната болница обяви инвестиционно намерение за вертолетно летище в Кърджали Тръгват процедури по ОВОС

Валентина ИВАНОВА

Още през януари тази година изпълнителният директор на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ проф. д-р Тодор Черкезов съобщи, че Кърджали ще бъде един от градовете, където ще бъде изградена хеликоптерна площадка като част от националната програма за спешна медицинска помощ по въздуха.

Областната болница разполага със свой терен в квартал „Байкал“, зад сградата на бившия тубдиспансер. Мястото е много комуникативно, намира се на 200 метра от Центъра за спешна медицинска помощ. То вече е одобрено от Министерството на здравеопазването и здравното заведение вече публикува инвестиционното си намерение, част от процедурите, които ще го приближат до началото на строителството.

Болничното вертолетно летище ще бъде съоръжение към МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” и ще даде възможност хеликоптери да транспортират в някоя столична лечебно заведение пациенти при изключително тежки, животоспасяващи състояния.

Проф.д-р Черкезов обясни, че ползването на летателната техника ще се осъществява по много строги медицински показатели и протоколи. Не бива хората да живеят с представата, че при всеки спешен случай пристига хеликоптер и взема болния.

Междувременно се провежда обучение в Италия на екипите, които ще бъдат вътре в хеликоптерите. А в Националния координационен център в София се подготвят спешните медици, които ще придвижват пациентите по сухоземния път до хеликоптерите. Голяма част от кърджалийските спешни медици – лекари, сестри, фелдшери – вече поетапно преминаха обучение за най-съвременните методи, обясни проф.д-р Тодор Черкезов.

Хеликоптерни площадки ще има 22 в страната, като в някои големи градове ще са повече от 1. Осигурено е финансирането на първата част от изграждането на съоръженията.

 

Последвайте ни и във Facebook

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *