Община Черноочене укрепи капацитета за социални услуги

Исмет ИСМАИЛ

Община Черноочене успешно приключва дейностите по спечелен Проект „Укрепване на общинския капацитет”, съфинансиран от Европейския съюз чрез програма „Развитие на човешките ресурси” 2021-2027 година.

Това стана ясно на организираната заключителна презентация на проекта, която се проведе в залата на Народно читалище „Пробуда 1952“ в централното село. На него се представиха основните дейности на проекта в периода на изпълнение.

На него присъстваха кметът на Община Черноочене инж. Айджан Ахмед,  председателят на Общинският съвет инж. Месру Мюмюн, експертите към Министерство на труда и социалната политика – Лилия Кирилова и Светлана Минева, ръководството на местната администрация и други.

Кметът на Община Черноочене инж. Айджан Ахмед заяви, че настоящия проект е дал възможност да бъде създадена устойчивост и надгради постигнатите резултати от проектите, за грижа на възрастни хора и лица с увреждания.

Социалните услуги ще продължат да са приоритет за нас, каза кметът на Община Черноочене инж. Айджан Ахмед.

По проекта е обучен  персонала по специализираните закони за лична помощ и хората с увреждания, както и по Закона за социалните услуги в частта, свързана с насочването от общината за ползване на социални услуги, изготвяне на анализ за потребностите, изготвяне на програма за развитие качеството на социалните услуги и други.

В изпълнение дейностите по проекта е разкрит фронт- офис, оборудвано работно място и за период от 18 месеца е назначен специалист „Социален работник по ЗЛП и ЗХУ” за информиране и консултиране на граждани и потребители на социални услуги, относно съществуващите социални услуги, които имат право да ползват, условията и сроковете за тяхното ползване и заплащане; оказване на съдействие и консултиране на лицата за избор на подходящи за тях социална; участие в работата по анализиране, планиране и развитие качеството на социалните услуги и други.

Целеви групи по процедурата бяха служители от администрацията, ангажирани с политиките в социалната сфера; служители на доставчици на социални и интегрирани здравно-социални услуги – 5 лица, които получиха възможност за допълнителна квалификация чрез обучения, финансирани по

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *