Община Черноочене ще продължава да дофинансира от местния бюджет издръжката на слетите и маломерни паралелки Един от основните приоритети на управата е запазване на училищната мрежа

Исмет ИСМАИЛ

На свое редовно заседание Общински съвет-Черноочене прие училищната мрежа за предстоящата учебна 2024/2025 година.

Председателят на Общинския съвет инж. Месру Мюмюн подложи на гласуване дневен ред от 15 основни и 4 допълнителни точки

От този месец Общински съвет – Черноочене излъчват на живо заседанията си, както и тези на постоянните комисии. За промяната информира председателят инж. Месру Мюмюн.

Излъчването на заседанията става на официалната страница на Община Черноочене https://chernoochene.com, има пряк път – „Видео излъчване на заседания.

Там гражданите, които проявяват интерес към нашата работа, могат да последяват и наблюдават в реално време дискусиите по всяко едно предложение и преписка. Обмисляхме тази промяна още от началото на мандата, като идеята е за повече откритост и прозрачност в начина ни на работа. По този начин ще подобрим и дейността на Общинския съвет като цяло, коментира председателят на Общинския съвет-Черноочене инж. Месру Мюмюн.

По-съществени точки между останалите са приемане отчета за дейността на Общинският съвет от началото на мандата и за първото шестмесечие на настоящата година, определяне на маломерни имоти от общинския поземлен фонд за отдаване през стопанската 2024/2025 г., отпускане на еднократни парична помощ за покриване на разходите за лечение на нуждаещи се хора и други.

Предизвикателствата на естествените демографски процеси поставят трудности пред образованието в малките населени места, но Община Черноочене до краен предел ще продължава да дофинансира от местния бюджет издръжката на слетите и маломерни паралелки във всички училищата. Това увери съветниците кметът на Община Черноочене инж. Айджан Ахмед.

Той изтъкна, че един от основните приоритети на общинската управа продължава да бъде подобряване условията, в които се осъществява учебно-възпитателния процес и запазване на училищната мрежа.

Съветниците одобриха и докладните с предложения до Министерство на образованието и науката за утвърждаване списъка със защитени и средищни училища в общината, като целта е запазване на сегашните им статути.

За защитени учебни заведения се предлагат да бъдат обявени основните училища в Габрово, Комунига и Лясково, а като средищни в Габрово, Комунига и Средно училище „Христо Смирненски” в Черноочене.

За средищни детски градини се предлагат тези в Житница, Габрово и Черноочене, а за защитени тези в Житница, Габрово и Лясково.

Община Черноочене запазва придобивката – извозването на учениците и децата в детските градини до населените места, както и столовото хранене в училищата.

 

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *