Интервю с Борислава Люцканова от издателство „Вдъхновения“: Тайните на бързия метаболизъм

Здравейте, Борислава! Може ли да ни разкажете малко повече за себе си и за вашата роля в издателство „Вдъхновения“?

Здравейте, казвам се Борислава Люцканова и съм създател на издателство Вдъхновения, където публикуваме подбрани концепции за здраве и благополучие.

Книгите подбирам лично аз, но и с помощта на моя екип. Темите ни са свързани с всичко свързано с холистичния подход към здравето, като начин на хранене, начин на подготовка на вкусни рецепти, натурална козметика, етерични масла, хомеопатия, ментално здраве и т.н.

Темата здравословен начин на живот ми е интересна винаги, но през последните 10 години преминах през много курсове по нутрициология, включително при самата Хейли Помрой, завърших Metabolism University, включително и клиничната практика. Както и най-добрата академия за фитнес треньори в България Strong By Science.

Отделно в момента завършвам за Здравей консултант в УНСС. Но имам още доста курсови и квалификации.

Как бихте обяснили на читателите какво е метаболизъм и защо е толкова важен за нашето здраве?

Обикновено когато чуем метаболизъм си представяме само връзката му с килограмите. Реално обаче това е само върха на айсберга, така да се каже. Защото метаболизма отговаря за множество функции в тялото.

Включително преди тялото да реши дали да качваме или да сваляме килограми или пък да стоим на същото ниво, то в тялото функционират множество метаболитнтни пътища, за чието протичане е необходим енергиен ресурс. Метаболизмът засяга всеки един аспект от живота ни.

Oт костите, косата, кожата, ноктите, сухожилията и лигаментите до настроението ни, функционирането на имунната система, производството на стрес хормони, метаболизма на холестерола, либидото, паметта и когнитивните ви функции. Метаболизмът е широкообхватният процес, свързан с това как тялото използва хранителните вещества, за да ги преобразува за енергия, възстановяване и ремонт.

Нашият метаболизъм е начинът, по който нашето уникално тяло се адаптира към уникалната за нас среда. Това е, което тялото ни прави с консумираната от нас храна. За да направим каквото и да е, тялото ни трябва да приема храна и да я преработва, извличайки това, от което се нуждае, и изхвърляйки онова, което не му е нужно.

След това то трябва да използва извлеченото, за да извърши работата по ремонта, възстановяването и снабдяването на организма със запаси. Това се осъществява чрез много сложни биохимични механизми в тялото, при това безспирно.

Кои са основните фактори, които влияят на скоростта на нашия метаболизъм?

Науката знае, че метаболизмът е пряко свързан със затлъстяването, че прекомерните телесни мазнини променят метаболизма и начина, по който той реагира на храната, и че вещества, които манипулират метаболизма, включително при диетични промени, влияят пряко върху физическата работоспособност и функционалността на организма.

Тези неща обаче не действат изолирано едно от друго. Тялото е сложен жив организъм и промените в метаболизма създават комплицирана каскада от промени в метаболитните пътища, влияещи на физическото състояние и функционирането на организма, на настроението, натрупването на мазнини, формата на тялото и хроничните заболявания, които тялото ни може в крайна сметка да развие.

Например има метаболитен път, който позволява на черния дроб да прави хормоните биоактивни. Излишните хормони, тези, от които не се нуждаем, се превръщат в жлъчни соли. Ако тялото не преобразува естрогена в жлъчни соли, които след това се отделят в стомашно-чревния тракт (СЧТ) за разграждане на мазнините, ще се натрупа твърде много естроген в организма, което може да доведе до топли вълни.

Ако тялото ви не произвежда достатъчно от хормоните, от които се нуждаете, или рецепторните зони не приемат хормоните, тогава организмът ви може да разшири мастните клетки, които могат да произвеждат собствен естроген, което води до хормонално обусловено увеличаване на теглото.

За „метаболитни рискови фактори“ се приемат коремното затлъстяване, високите триглицериди (вид мазнини, открити в кръвта), ниските нива на HDL („добър“) холестерол, високото кръвно налягане и високата кръвна захар на гладно.

Какви са някои от най-ефективните начини за ускоряване на метаболизма? Можете ли да споделите няколко съвета?

Петте основни играча, които ускоряват метаболизма имат ключово значение за използването на храната, за да изваете тялото си по желания от вас начин.

Подхранването на черния дроб, успокояването на надбъбречните жлези, максималното увеличаване функцията на хипофизата и щитовидната жлеза и коригирането на баланса на мастната тъкан. Това са все крайъгълните камъни на бързия метаболизъм.

Промяната дори само на начина, по който се храните, ще задейства и спомогне за здравословна хормонална реакция към среса, ще ускори метаболизма и ще увеличи максимално ефикасното и балансирано разпределение на мазнините, водата и мускулите в тялото. В много кратък срок вие ще забележите в собственото си огледало удивителната сила и значение на храненето!

Каква е ролята на храненето и физическата активност в поддържането на бърз метаболизъм?

Огромна! Но идват и важните въпроси какво да ядем, какво да не ядем, кога да го ядем. Важно са и въпросите: Колко да се движим? Какво движение да изберем? Често хората искат да започнат да спортуват, но знаят, че никога няма да станат професионални атлети, или олимпийски шампиони, или “нацепени бодибилдъри” и затова приемат, че е прекалено трудно, няма смисъл и се отказват.

Но всъщност важно е всеки да се движи спрямо собственото си физическо състояние. И да надгражда това движение. Но да не спира да се движи. Още един фактор, който силно повлиява доброто физическо състояние и в частност метаболизма е съня. Той служи за възстановяване и за изграждане.

Знаем, че по време на сън се произвежда растежния хормон, който е пряко свързан с добрата ни физическа форма.

Съществуват ли някои често срещани митове за метаболизма, които бихте искали да развенчаете?

Разбира се, ето няколко от тях.

МЕТАБОЛИТЕН МИТ № 1: “САМО, АКО МОЖЕХ ДА ЯМ ПО-МАЛКО, НАЙ-НАКРАЯ ЩЯХ ДА ОТСЛАБНА”

Едно от най-грешните схващания е, че ако консумират по-малко храна, ще отслабнат. В действителност е точно обратното.

Познайте какво още се случва, когато не осигурявате на тялото си енергия чрез храната? Има една причина да не умирате, когато не се храните. Тялото ви намира храна въпреки вас – открива я в мускулната ви тъкан.

Доказано е, че тяло в режим на гладуване прибягва първо до мускулите за енергия, а не към мазнините. Така че, ако не си нахраните тялото, то ще „изяде“ мускулите ви за да се снабди с жизненоважна енергия, за да продължава да живее.

МЕТАБОЛИТЕН МИТ “ДЕСЕРТИТЕ ВИ ПРАВЯТ ДЕБЕЛИ”

Не обвинявайте горкия вкусен шоколад, сладолед, торта или бисквити с парченца шоколад за забавения си метаболизъм. Десертите са за това да им се наслаждавате! Когато имаме бърз метаболизъм и ги консумираме от време на време, можем да го правим без чувство за вина.

Когато имаме бавен метаболизъм и хапваме десерти, те ни се лепят, точно като всичко друго. Добавяйки чувство за вина, вие увеличавате физиологичния отговор на стреса, повишавайки отделянето на хормоните, които предизвикват натрупването на мазнини и влошават положението още повече.

Обичам да казвам на клиентите си, че от чувството за вина се надебелява също толкова, колкото от цяла торта. Ако наистина искате десерт, първо изберете здравословна опция, за да сте сигурни, че приемате и пълноценна храна. После го изяжте с желание, задоволство и като му се насладите напълно, и най-важното, без стрес. Ако не можете да го направите, по-добре го пропуснете. Не си струва цената.

Има и други метаболитни митове, но няма да ни стигне времето/мястото…

Имате ли личен опит или интересни истории, свързани с темата за бързия метаболизъм, които бихте искали да споделите?

Да, имам доста успешни истории на мои клиенти. С много от тях работим първо по здравни показатели, като подобряване на храносмилането, намаляване нивата на холестерола, балансиране на хормоните, подобряване на физическата активност, повишаване на енергията, изчистване на кожата и други.

Едва след това идват всички останали бонуси като нормализиране на теглото и влизане във форма. И това става с много вкусна храна, през цялото време. Курсовете ми включват и много техники за готвене, за да можем да си сготвим бързо и лесно храната, без да се налага да прекарваме дни в кухнята.

Има ли книги или други ресурси от издателство „Вдъхновения“, които бихте препоръчали на нашите читатели за повече информация по темата?

Да, имаме много книги по темата. Основно на Хейли Помрой, Книгите:
⦁ “Ключът към бързия метаболизъм”
⦁ “Хранитена рецепта за бърз метаболизъм”
⦁ “Изгаряне. ЗАЩО СТРЕЛКАТА НА КАНТАРА НЕ МЪРДА? Как се излиза от платото без глад?”

Имаме и една моя, написана с любов към българските читатели, за да им дадем още повече възможности и менюта, които да са за съобразени с любимите храни на цялото семейство. Тя се казва “Готварска книга към Ключът към бързия метаболизъм”

Каква е връзката между психическото здраве и метаболизма? Може ли стресът да повлияе на метаболизма ни?

За да го опростим – стресът извлича хранителните вещества от онези места в тялото, от които не може да си позволим да ги губим, като мускулите например. Ако хранителният ни режим е здравословен и богат на хранителни вещества, няма да се налага тялото ни да прибягва до самоизяждане на мускули. Ще можем да управляваме стреса.

Ако, обаче, не се храним достатъчно или не приемаме достатъчно от правилните храни, или не спим достатъчно, то метаболизмът ни ще се забави, поради сложна верига от химически реакции. Ако приемаме правилната храна когато трябва, ние подхранваме надбъбречните жлези, така че те да могат да превъзмогнат стреса без да се стига до забавяне на метаболизма.

Защото какъв стрес преживяваме и каква е нашата реакция към него са две различни неща.

А когато тялото е подложено продължително време на голям стрес, може да настъпи изтощаване на надбъбречните жлези. Случва се понеже тялото постоянно е отделяло хормони на стреса, които е трябвало да бъдат запазени за внезапни кризисни ситуации.

Познавате онова вълнение, когато сте разтревожени или изплашени? Това е прилив на хормони.

Хормоните отговорни за реакцията „бий се или бягай“ са свещени. Те трябва да бъдат съхранени за наистина критични моменти, но много от нас живеят и оцеляват ден след ден с енергията, получена именно от тях. Не така трябва да функционират телата ни! Когато постоянно се отделят хормони на стреса, тялото ни е непрестанно в състояние на криза.

Едно от нещата, които се случват в такава ситуация, е, че хормоните забавят изгарянето на горивото, понеже тялото не вижда края на това изтощително потребление и започват да трупат запаси.

Как се променя метаболизмът с възрастта и какво можем да направим, за да го поддържаме бърз дори и в по-зряла възраст?

След настъпването на 30-те и особено силно след преминаване на 35-тата година, а постепенно с напредване на възрастта тялото започва да произвежда все по-малко хормон на растежа, както и други хормони.

Например при жените намалява производството на естроген, при мъжете на тестостерон. В резултат на тези промени, както и на намаленото производство на стомашни киселини, започва да се влошава храносмилането, мускулния тонус спада, костната плътност намалява.

Единственият начин да се противопоставим на тези естествени процеси е да се храним оптимално, препоръчително с преобладаващи противовъзпалителни храни, които са и максимално близки до естествения си вид, т.е. да са минимално преработени. И разбира се да се движим повече. Не говорим за това да ставаме професионали атлети, но движението е ключово важно за цялата биохимия на тялото.

Освен това, това е единственият познат начин да спрем загубата на мускулна маса, която както казах е естествен процес, който започва да се случва след настъпване на 35 година.

Доколко генетиката играе роля в скоростта на нашия метаболизъм? Можем ли да преодолеем генетичните си предразположения?

За щастие отговорът тук е ДА. Твърдо Да! Генетиката е важна наука, но за щастие след нея се появи още една наука, която се нарича епигенетика. Накратко тя изследва възможностите да препрограмираме гените си. Или иначе казано как да “включим” повече от добрите и да “изключим” повече от лошите.

Накратко това се случва с правилно, здравословно хранене и достатъчно физическа активност съобразена с индивидуалните възможности на конкретния човек. За някой това може да са 5 000 крачки, за друг 15 000. За един може 2 кг гири да са оптималната тежест, за друг 80 кг щанга да е оптимална. Важното е да се движим и да спортуваме. Пък може спорта и да са танци!

Но третия ключов елемент са промените в начина на живот, които могат да включват: подобряване на съня, премахване на вредни навици, прекомерното стоене пред екрани, негативно мислене, саморазрушителни действия, липсата на развитие и смисъл в живота, релаксиране на стреса, поемане на прекалено много задачи, подобряване на здравето на червата (т.е. микробиома), премахване на възпалението и още много други.

Благодарим за изчерпателните отговори и разбитите митове относно работата на метаболизма. До нови срещи!

Благодаря и аз за възможността, за мен беше чест и удоволствие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *