Чакаларово празнува Рапка, показват възстановка на типична за района сватба Във веселбата се включват народният певец Филип Синапов, Симона Баковска и DJ Динко

Нов живот

На 17 август, събота, земляци от близо и далеч се събират в Чакаларово на празника „Рапка“. По традиция гостите ще бъдат почерпени с варена царевица, която селяните в района наричат рапка, а и с други традиционни родопски вкусотии, като пататник, клин, баница, качамак. Кметството е подготвило богата програма.

За най-малките ще се погрижи „Миро шоу“ от 16 часа, а малко по-късно младежите от „Веселия отбор“ ще се включат в приятелски футболен мач.

Ученици от ОУ „Иван Вазов“ в селото и от ЦПЛР – Кирково ще открият празника в 17,30 ч. После на сцената ще излезе Симона Баковска.

Специална възстановка на Чакаларовска сватба под мотото „Мост през вековете“ ще покаже традиционния обряд, запазен през годините. Съдействие на самодейците при разработване на възстановката е оказал известният етнограф и фолклорист Филип Синапов, собственик на къщата-музей „Гърнатскине конаци“ край Момчилград.

Преобладават турцизмите, тъй като кирковските села граничат с турски и има много заемки и в костюмите, и в диалекта на хората, но това е палитрата на фолклора, споделя за „Нов живот“ Синапов, който ще е и основният водещ на фестивала.

Филип Синапов

След 20 часа на сцената ще се изявят танцови певчески състави от община Кирково. Ще попее и родопският славей Филип Синапов.

Нощната програма е поверена на DJ Динко. С негова помощ от 23 часа млади и стари могат да се поразкършат в луди танци.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *