Празнуват международния ден на лешояда с фестивал в Маджарово

  • Проявата е планирана за 6-8-ми септември

Нов живот

С тридневен Фестивал на лешояда ще отбележим началото на новия LIFE проект „Завръщането на черните лешояди в Родопите“, който в България се осъществява от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и Фондация „По-диви Родопи“. Фестивалът ще се проведе в периода 6-8-ми септември (от петък до неделя включително) в Маджарово.

С концерт на групите „Карандила“, „ЗоР МаЖор“, игри, презентации, прожекции на филми, изложба, наблюдение на птици, дни на отворените врати в Природозащитен център „Източни Родопи“ ще отбележим и Международния ден на лешояда, който традиционно се чества първата събота на септември.

В играта „Еко-приключенци търсят лешояди“ най-малките ще се запознаят с изключителния живот и екология на тези величествени птици, ще имат възможност да се докоснат до магията на театъра и да участват активно в интерактивно театрално-приказно приключение „Заветът на Чародея”.

В писането на театралната приказка за черния лешояд ще могат да се включат хора от всякаква възраст – от 5 до 105 години.

Гостите на събитието ще имат възможност да присъстват и на лекцията за лешоядите, да поставят началото на петгодишния проект „Завръщането на черните лешояди в Родопите“.

В събота, 7 септември, вечерта ще покажат някои от най-добрите филми за диви животни със специален лешоядски фокус като „Кръговратът на живота в Родопите“, „Завръщането на лешоядите“, „Време за обяд“ и други.

И през трите дни на фестивала в Природозащитния център на БДЗП„Източни Родопи“ посетителите ще могат да видят обновената изложба „По-дивите чудеса на Родопите“.

Община Маджарово се включва във феста като отбелязва 50 години на града като  организират безплатен театър в Народно читалище „Н.Й. Вапцаров 1961 г.“ със спектакъла „Ние българите. Открит урок за чужденци на актьора Николай Урумов“.

Неизменното сутрешно наблюдение на птици и снимки с фото-капани „Диво селфи“ са задълржителни прояви, които всеки запален еколог трябда посети.

Фестивалът е част от проекта „Завръщането на черните лешояди в Родопите“, съфинансиран от програма LIFE на Европейския съюз и, Rewilding Europe и „Зеленият пояс на югоизточна България“, финансиран от Програмата за застрашени ландшафти (ELSP), която се управлява от Природозащитната инициативата на Кеймбридж – сътрудничество между Университета на Кеймбридж и водещи международни организации, фокусирани в опазване на биоразнообразието.

Изразените възгледи и мнения са само на авторите и не отразяват непременно тези на Европейския съюз или CINEA.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *