На фестивала в Момчиловци ще се надпиват с айрян В празничната програмата участват ансамбъл „Българе“ и „Диана Експрес, избират Кралица на киселото мляко

Валентина ИВАНОВА

Смолянското село Момчиловци се готви за традиционния фестивал на киселото мляко. Тази година той се провежда за седми път в периода 30 август – 1 септември. Родопчани отново са спретнали богата програма, с която се надяват да привлекат хиляди гости и приятели.

Събитието ще бъде открито с церемония от организаторите и делегация от компанията-производител на мляко „Момчиловци“ в Китай – Bright Dairy. Те обещават три дни, изпълнени с култура, традиции и забавления, посветени на уникалния български продукт.

Изложение на млечни продукти и занаятчийски изделия, концерти с участието на ансамбъл „Българе“, оркестър „Рожен“, „Диана Експрес“, национален конкурс „Мис Родопи 2024“ са включени в програмата на традиционния Фестивал на киселото мляко в Момчиловци, съобщи кметът Сийка Суркова.

Ще бъде избрана Мис Родопи – Кралица на киселото мляко. Победителката ще стане рекламно лице на китайското кисело мляко „Момчиловци“ и заедно с подгласничките й ще посетят Китай в рамките на Програма за полуляризиране на българското кисело мляко и неговите уникални свойства.

Домакините ще покажат как се приготвят характерни за региона ястия и кулинарни специалитети. Гостите на фестивала ще могат да се забавляват в различни състезания и игри като надпиване с айрян и бързо ядене на кисело мляко.

Специална програма е подготвена и за най-малките посетители.

Припомняме, че за пръв път през 2008 г. представители на китайската компания Bright Dairy посещават село Момчиловци, за да проучат и изследват тайните на здравето и дълголетието на хората в Родопите. Според специалистите на компанията факторите, на които се дължи доброто здраве и дълголетието на родопчани, са именно полезните свойства на киселото мляко и природните дадености на Родопа планина. Bright Dairy създават собствен продукт с името „Момчиловци“ в Китай, чрез който представя Момчиловци като място на дълголетие. и атрактивна туристическа дестинация.

 

Последвайте ни и във Facebook

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *