Кърджали аплодира световноизвестното шоу Огънят на Анадола /ВИДЕО/ В четвъртък на Арена «Спартак» дойдоха стотици от цялата област

Валентина ИВАНОВА

Един от най-дълго играните спектакли в света “Огънят на Анадола“ бе представен в Кърджали в четвъртък вечер. На Арена «Спартак» се стекоха зрители от цялата област, в очакване на незабравими емоции. Шоуто отпразнува своята 25-та годишнина на стадион „Бешикташ“ в Истанбул преди месец пред повече от 40 хиляди души. По повод юбилея хореографът и директор на трупата Мустафа Ердоган е направил специална нова версия, адаптирана за летни арени и театри. Тя бе показана в Кърджали.

Благодаря на този световноизвестен състав, оставил диря в цял свят, записал се в рекордите на Гинес. Танцьорите идват за първи път в нашия град и само и единствено тук ще имат два спектакъла в два дни поред, защото и те разбраха, че кърджалийци са най-специалните, каза преди концерта кметът Ерол Мюмюн.

Много съм развълнуван. Това е нашето седмо турне в България. Има много близка връзка между двата народа. Споделяме обща култура и сме живели заедно много години. Следователно, да бъдем отново в България за нашия двадесет и пети юбилей, ни направи много щастливи“, каза създателят и хореограф на шоуто Мустафа Ердоган.

В трупата на „Огънят на Анадола“ има няколко танцьори с корени от Кърджали. За тях бе особено вълнуващо да се срещнат със свои роднини.

Красиви жени и мъже в пъстри костюми показаха класически сцени от “Огънят на Анадола”, “Троя”, “Истанбулски сънища”, “Давул”, “Къвълджъм” и първите сцени от новия спектакъл “Пътят на коприната”, по които работят в момента. Спектакълът, носещ името на трупата, е танцов разказ за хилядолетната културна история на Мала Азия, в който майсторски се преплитат съвременност и традиция в танцовото изкуство.
След всяко изпълнение следваха бурни аплодисменти и възгласи: «Ашкулсум! Машала!» и «Тешекюр, комши! Бяхте чудесни!».

Припомняме, че Танцова формация „Огънят на Анадола“ е вписана с два рекорда в Книгата на рекордите на Гинес – за най-бързо танцово изпълнение с 241 стъпки в минута и за най-многобройна публика на техен спектакъл – 400 хиляди души.

На 9 август, петък, на Арена «Спартак» е второто представление на световноизвестната трупа в Кърджали.

Снимки: Ваня Иванова

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *