ФБР осуети втори опит за покушение срещу Тръмп

Федералното бюро за разследване на САЩ разкри втори опит за покушение срещу кандидата на републиканците за държавен глава и бивш президент Доналд Тръмп, съобщи Би Би Си.

Срещу пакистанец, свързан с Иран, е повдигнато обвинение за предполагаем заговор за убийство на американски политици и служители.

Директорът на ФБР Кристофър Рей нарече схемата „опасен заговор за наемно убийство… направо от иранския наръчник“.

46-годишният Асиф Мърчант е обвинен в опит да наеме убиец в Ню Йорк, който да ликвидира видни американски служители. Cред тях и Тръмп.

Охраната на кандидата за президент на Републиканската партия беше засилена през юни, след като властите научиха за ирански заговор за убийството му.

Заподозреният помолил контакта си да уреди среща с бъдещите убийци, се казва в обвинителния акт. През юни контактът го свързал с агенти на ФБР под прикритие, представящи се за наемни убийци.

Мърчант им казал, че трябва да откраднат документи от дома на мишената, да организират политически митинги и да убият „политик“. Целите щели да бъдат посочени през последната седмица на август или първата на септември.

Макар че в обвинителния акт Тръмп не се споменава поименно, източници, цитирани от Си Би Ес, твърдят, че бившият президент е бил една от планираните мишени.

Заговорът не е свързан с покушението срещу Тръмп по време на митинга в Бътлър, Пенсилвания, на 13 юли от 20-годишния Томас Матю Крукс, който беше застрелян от снайперист на тайните служби. Заедно с други, сред тях и държавния секретар Марк Помпео, Тръмп беше заплашен от Техеран, след като през 2020 г. наредиха убийството с дрон на Касим Солеймани, командир на иранските сили „Кудс“, в Ирак.

OFFNews

„Ръководеният от чужденци заговор за убийство на държавен служител или гражданин на САЩ е заплаха за националната ни сигурност и ще бъде посрещнат с цялата мощ и ресурси на ФБР“, посочи Рей.

Мърчант е арестуван през юли в Ню Йорк. Според обвинителния акт той е пристигнал в САЩ от Пакистан през април, след като е прекарал известно време в Иран. Твърди се, че след пристигането си Мърчант се е свързал с човек, който смятал, че може да помогне в заговора. Но по-късно въпросният човек го издал на полицията.

Твърди се, че Мърчант направил жест с ръката си „пръст-пистолет“, когато е говорил за намеренията си. Той казал на издайника си, че планира да напусне САЩ, преди да бъдат убити мишените, и че ще поддържа връзка, използвайки кодови думи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *