Момчилград може да се похвали с богата художествена галерия Събраната колекция е дело на местния живописец Камбер Камбер

Валентина ИВАНОВА

Едва ли има друг български град от калибъра на Момчилград, който може да се похвали с художествена галерия. В специална зала в Народно читалище «Нов живот» е подредена богата сбирка от графика, живопис и малка пластика.

В сбирката има работи на известната Станка Димитрова, чието име носи художествената галерия в Кърджали

Основна заслуга за създаването й има известният момчилградски живописец Камбер Камбер. Застанал пред своя картина, рисувана преди 40 години, той разказва, че повечето от творбите общината е закупувала от национални и окръжни изложби, провеждани в Кърджали, и то много преди да съществува галерията. Различните кметове на Момчилград се доверявали на вкуса и познанията на художника и го изпращали той да избира какво да се купи.

Творба на Джемал Емурлов – Джими

Фондът се е обогатил и с работи, рисувани по време на пленери. Камбер си спомня, че навремето общината често е организирала подобни прояви, заедно с Дружеството на художниците – Кърджали. В резултат колекцията се увеличила значително с творби на почти всички членове на организацията. Така се стигнало до откриване на картинната галерия през 1992 година. Намерено е и подходящо помещение в прекрасната сграда на читалището, в центъра на града.

Пейзаж на Павлина Чукич

В момента в каталога фигурират над 300 образци на автори от цяла България. Открояват се платната на представителите на кърджалийското Дружество на художниците: Станка Димитрова, Джемал Емурлов, Владимир и Павлина Чукич, Васил Василев, Божидар Мечев, Христо Габеров, Николай Тюркеджиев и малки пластики на известния склуптор Зиятин Нуриев, днес преподавател в Истанбул, и на неговия ученик Фикри Алиев, който е местен, но живее в Стара Загора.

Покойният председател на Дружеството на художниците Васил Василев е представен с няколко творби

Сред авторите е и Валентин Геров, живял в Кърджали и преподавал изобразително изкуство в Учителския институт в града. Свои работи са дарили и двамата членове на Дружеството от Момчилград Кина Бъговска и Камбер Камбер. Бъговска от двадесетина години живее в САЩ и това прави нейните картини още по-ценни за родния й град.

Фикри Алиев присъства с няколко малки пластики

Фикри Алиев

В колекцията има картини и на художници от страната като Борис Денев от Велико Търново, Валери Цветков, Иван Янев, Стефка Аройо от София.

Камбер е уредник с усет към комбинирането на различните жанрове. Той периодично подменя експозицията, организира и самостоятелни и колективни художествени изложби на местни творци и автори от страната.

Живописна работа на Николай Тюркеджиев, който днес живее в Канада

Серия от Владимир Чукич, председател на Дружеството днес

В Народно читалище „Нов живот” функционира и богата музейна сбирка с над 1200 единици. В него се помещава и първата в България балканска библиотека. Читалището е основано през 1926 г. и бързо се превръща в център на духовния живот на момчилградчани. Настоящата сграда, построена през 1987 г., разполага с прекрасна функционална зала за театрални постановки и концерти. Още на входа му ни посреща красивото керамично пано на Кина Бъговска, което тя прави при построяването на сградата, за да усещаме, че влизаме в дом на творчеството.

На входа на читалището посреща керамичното пано на момчилградчанката Кина Бъговска, която живее от години в Чикаго

Снимки: Ваня Иванова

Последвайте ни и във Facebook

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *