Взеха спешни мерки чумата от Гърция да не влезе на българска територия Заместник-министърът на земеделието събра отговорните служби

  • В общините Крумовград и Кирково ще се провеждат клинични тестове

Валентина ИВАНОВА

Заместник министърът на земеделието Деян Стратев и д-р Светослав Патарински, изп.директор на БАБХ, свикаха спешна среща в областна администрация в Кърджали, заради регистираните огнища на чума по дребните преживни животни в съседна Гърция. Присъства д-р Георги Грозев, директор на областната служба. Данните за разпространението показват 260 овце в района на Ясмос, което е на 12 км от границата. Общо в южната ни съседка има 34 огнища с над 15 500 дребни преживни животни. Още по-сериозна е картината в Румъния, където установените огнища са 43, а заразените животни – 220 хиляди.

На срещата са очертани спешни превантивни мерки, за да не се допусне заразата на българска територия. В битката ще бъде привлечена Гранична полиция. От понеделник, 5 август, по всички пунктове със съседните държави ще се въведе дезинфекция. Първоначално тя ще е безплатна.

Ще се провеждат клинични прегледи на животни за доотглеждане и PCR тестове и на тези, които отиват в кланици.

Д-р Патарински запозна с превантивнте мерки, които са на национално ниво, а и тези, приети днес на съвещанието в Кърджали. Той изрази надежда всички стопани да ги спазват.

Симптомите са повишена температура, слъзни изтечения от очите и носа тежка бронхопневмония и диария. Развива се скоропостижно и почти в 100 процента от случаите изходът е летален. Заболяването не е опасно за хората, но носи тежки икономически загуби на стопанствата защото се унищожават всички положителни и всички контактни животни.

Клинични прегледи ще се провеждат в общините Кирково и Крумовград. Гранична полиция да извършва засилен контрол, предупредителни протоколи на търговците, клинични прегледи.

Ако въпреки взетите мерки, се допусне чума в България, стопаните не трябва да се притесняват и да крият заразени животни, защото е предвидено обезщетяването им.

Последният случай на чума по дребните преживни животни в страната беше през лятото на 2018 година в региона на Болярово, където бяха установени седем огнища и засегнати над 3700 кози и овце.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *