Олимпийският комитет да осигури отделна категория за транссексуалните спортисти Трикратната световна шампионка по порфесионален бокс Дейзи Ланг коментира скандала в Париж

Нов живот

Дейзи Ланг е първата българка световна шампионка по бокс, която прокара пътя на женския бокс в България и в Европа. Тя е също световна шампионка по карате и кикбокс, има черен колан и европейска титла по таекуондо.

Родена е в София като Десислава Кирова. Детските си години прекарва в Кърджали, учи в училище «Отец Паисий».

През 1995 година напуска България и се установява в Дюселдорф, Германия, където изгражда своята забележителна спортна кариера. Става европейска, също и световна шампионка в три девизии (общо 10 пъти), единствената българка в боксовата „Зала на славата“ в Сан Франциско, САЩ. Тя е пионер в професионалния женски бокс в Европа заедно с Регина Хамилх.

Много години активно работи за включване на женския бокс като олимпийска дисциплина и подкрепя женския бокс по света като експерт.

Решението на МОК да позволи на транссексуални спортисти да се състезават срещу жени предизвика критики. В идеалния случай отделна категория за тях би осигурила по-честна конкуренция, коментира за „Нов живот“ трикратната световна шампионка по бокс Дейзи Ланг.

Като пионер в женския бокс имах опит с тренировки с мъже поради липсата на състезателки. Фокусът ми винаги е бил върху победата и вярвам, че жените могат да постигнат успех, като преодолеят умственото препятствие да се изправят срещу транссексуални опоненти и прилагат правилните тактики.

За съжаление е късно за бойкот. Със съжаление виждам, че този скандал опетни имиджа на Олимпиадата, допълва единствената българка в боксовата „Зала на славата“.

 

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *