Вторият етап от проучванeто на Харман Кая ще бъде завършено през есента Ръководител на експедицията е доц. Георги Нехризов, а негов помощник е археологът Милен Камарев

Нов живот

Вторият етап на проучването на един от най-загадъчните археологически обекти в Община Момчилград – Харман кая, ще бъде завършено през есента.
Ръководител на експедицията е доц. Георги Нехризов от Националния Археологическия институт с музей при БАН, а негов помощник е археологът Милен Камарев от Регионалния исторически музей в Кърджали. Те за първи път в Източните Родопи използваха лазерна технология на заснемане с помощта на лидар на Харман кая. През пролетта бяха проучени два свързани обекта – Харман кая и Асара край село Татул.
На направените изображения на Харман кая ясно личат изсичания на различни структури. Една от тях представлява изсечено в скалата помещение. Харман кая обхваща район от около 15 декара. Археолозите ще проведат теренни издирвания, чрез които ще се изясни характерът на регистрираните елементи.
На Асара освен неизвестната до момента крепостната стена са засечени останките от две кули, а на най-високото място на платото личат основите на църква и изсечен в скалата гроб.
Тази есен археолозите ще проведат теренни издирвания, за да се изясни характерът на регистрираните елементи.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *