„Мечите дупки“ край Минерални бани са древна обсерватория

Живко ТЕНЕВ

Местността „Мечите дупки“ край националния курорт Минерални бани най-вероятно е била използвана като древна обсерватория. Това показват процепи в тавана на една от пещерите. Според изследване на астрофизици тези отвори следят съзвездието Сириус, което било наблюдавано и от египетските пирамиди.

Все повече стават туристите, които искат да видят „Мечите дупки“, тъй като това е едно от най-близките и достъпни мегалитни светилища край Минерални бани. Намира се само на километър от курорта и се върви по сравнително достъпна пътека.

Търсачите на диви усещания идват до местността „Мечите дупки“ за да се докоснат до това, което са правели и хората преди повече от 5 000 години. Мястото е било древно светилище. Гостите се дивят на изсечени човешки профили, каменни мечки, пещера-утроба, изсечени в скалите фалоси и ниши. Докосналите се до уникалното място казват, че ако решите да научите някои от неговите тайни, ще трябва да постоите в усамотение пред мълчаливия жрец – Пазител на Мечите дупки.

Местните хора наричат още местността „Пещурята“. Тук може да се види и Пробита скала, която е мини копие на Чудните мостове край Забърдо. В подножието на скалите има вертикална дупка, която се спуска на голяма дълбочина. Това вероятно са остатъци от златни мини, разработени в дълбоката древност. От другата страна на реката има друга подобна шахта. Възможно е двете да са свързани една с друга под коритото на реката, следвайки златната жила. 

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *