Три медала спечелиха певците от Дрангово на Националния фолклорен събор „Свети Константин“ в Пещера

Валери НЕДЯЛКОВ

Три медала спечелиха певци от Дрангово на Осмия Национален фолклорен събор на народното творчество „Свети Константин – 2024“ в Пещера, който се проведе на 27 и 28 юли. Милко Бозалиев е носител на златен медал в трета възрастова група – над 22 години. Той изпълни песните „Пиленце постро славейче“ и „Стига си ходил сино льо“. В същата възрастова група Андрей Мъсърлиев грабна сребърен медал с песните „Девойко мари, заради теб останах“ и „Та чули ли сте, не ли сте“.

Във втора възрастова група – до 22 години Пламена Манолова, която учи народно пеене в Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка, се окичи със сребърен медал. Тя плени публиката и журито с песните „Всичките гори, джанъм“ и „Пойди мама, пойди“.

Художествен ръководител на тримата изпълнители е Асен Михайлов – човекът с най-голям принос за разнасяне на фолклорната слава на Дрангово в страната и извън нейните предели. Пламена Манолова има още един художествен ръководител – преподавателката в музикалното училище Мария Урилска.

Дранговските изпълнители представиха на събора  местното читалище. Разходите за пътуването и участието поеха с лични средства.

Националният фолклорен събор на народното творчество се организира от община Пещера.

Последвайте ни и във Facebook

 

2 Отговори

  1. Ели каза:

    Прекрасни изпълнители! Браво, продължавайте в същия дух!

  2. Стоян каза:

    Браво, а сега общинския съвет на община кирково със съгласието на кметицата на ДРАНГОВО да награди медалистите като закрие и Читалището на ДРАНГОВО ЕДНА ОТ ПОСЛЕДНИТЕ КРЕПОСТИ НА БЪЛГАРИЯ в това КРАСИВО СЕЛО както закриха УЧИЛИЩЕТО.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *