Радев връчи третия мандат на ИТН

Президентът Румен Радев връчи днес в 12 часа третия мандат за съставяне на правителство на „Има такъв народ“, предава Епицентър.

Папката от името на политическата формация прие председателят на парламентарната група Тошко Йорданов. Той представи и структура и състав на Министерски съвет.

„Ще проведем разговори с всички парламентарно представни партии в българския парламент, включително с независимите депутати. Процесът ще бъде изключително прозрачен и пред всички“, заяви Йорданов, след като прие папката.

Конституцията не обвързва със срок партията, посочена в третия мандат, да предложи правителство.

Ако ИТН не успее да стигне до формирането на кабинет, каквито са очакванията, ще се проведат поредни предсрочни избори през есента.
В петък, на 26 юли Румен Радев се обърна към парламентарно представените политически сили и ги призова да използват периода до връчване на третия мандат, за да стигнат до консенсус.

„Надявам се политическите партии да ползват това време, да преосмислят своите собствени позиции, виждания за бъдещето на България, да проявят максимална конструктивност и да използват този последен шанс. Ако не успеят, ясно е, че отиваме на избори“, каза държавният глава пред медии в Париж, където пристигна за церемонията по откриване на Олимпийските игри.

 

Вчера председателят на парламентарната група на партията Тошко Йорданов заяви, че има шанс за правителство с третия мандат.

 

„Ако президентът прецени да даде третия мандат на нас, ще подходим отговорно, практично. Ще проведем разговори с всички политически сили, включително и с разпадналите се и независимите, и в съответствие с това как тръгне диалогът и имаме ли общи цели, ще стане ясен резултатът“, каза още Тошко Йорданов.

 

Очаквайте подробности

 

През последните няколко парламентарни избори Радев връчваше третия мандат на БСП, но един път го получи и ИТН – през март т.г., след разпадането на т.нар. сглобка на ГЕРБ и ПП-ДБ. Тогава обаче от „Има такъв народ“ веднага върнаха мандата неизпълнен.

 

Сега обаче от партията на Слави Трифонов отдавна дадоха заявка, че искат да вземат мандата, за да опитат да съставят кабинет от експерти. От политическата сила обявиха, че ще поканят на разговори всички партии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *