Кърджалийски танцьори показват красотата на българския фолклор в Южна Франция Представителният танцов ансамбъл и Битовият оркестър при Дома на културата ще участват в международен фестивал от 2 до 10 август

Валентина ИВАНОВА

Представителният танцов ансамбъл „Орфей“ и Битовият оркестър при Дома на културата ще прославят Кърджали и България на международен форум в Сент Жирон, Южна Франция, в градче близо до Бордо. Групата потегля на 2 август и следващия ден вече се качва на сцената. Ще продължи до 10 август.

Фестивалът е елитен и доста известен в Европа. В него ще участват, както местни френски групи, така и гости от други седем страни, между които Парагвай, Непал, Боливия, Малави.

Община Кърджали покрива разходите за транспорт на творците. Ансамбълът е гордост за града и го представя по света не за първи път.

Не са много общините в България, които имат състав на такова високо професионално ниво и го поддържа с радост. Няма празници без участието на самодейците, които в тези сложни времена поддържат живи традициите и богатото наследство от предшествениците. Навсякъде танцовият ансамбъл е посрещан топло, аплодиран и желан.

Танцьорите са канени на топ фестивали в различни кътчета на света и навсякъде са завладявали публиката със своите емоционални изпълнения и с красотата на българския фолклор. Миналата година „Орфей“ участва в 61-ия Световен фолклорен фестивал в Джамбес – Намюр в Белгия. Главната организаторка на форума специално ни благодари за оригиналната и разнообразна програма, припомня Мариана Ликова, директор на Дома на културата.

И добавя, че през дългата история на Представителният танцов ансамбъл са били гости на международни празници и турнета в страните Русия, Алжир, Мароко, Унгария, Австрия, Финландия, Италия, САЩ, Гърция, Северна Осетия, Беларус, Турция, Гърция, Албания, Италия, Полша, Словакия, Чехия, и със състезателен характер конкурси в Бурса, Република Турция и Литва, Южна Корея, както и на десетки места в България.

От 2020 година главен художествен ръководител е Марияна Ликова, в екип с Гинка Захариева и Нешко Нешев.

За предстоящото участие във Франция групата тръгва от Кърджали в състав от 40 души – заедно с Битовия оркестър, плюс трима музиканти, които ще свирят на гъдулка и кавал.

Фестивалът е ориентиран към пеенето и организаторите много харесват българските песенен фолклор. Затова сме включили и наши певци, лауреати на различни конкурси през 2024 година като Надя Димитрова и Даниела Георгиева, и младите гайдари Даниел Костов и Константин Величков, обяснява Ликова.

В репертоара ансамбълът е включил хора от различни фолклорни области на България. Подготвили са 4 програми, в които «Празник в Тракия», «Копаница» и др. мъжки танц, женски танц

При различните си участия в рамките на фестивала кърджалийци планират да показват различни танци.

На снимката: Кърджалийци представиха България на 61-ия Световен фолклорен фестивал в Белгия 2023 година.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *