Ягуар от 1977 година заслужи наградата на кмета на Момчилград Публиката избра "Фиат Балила" от 1935 година

  • 60 ретро автомобила, произведени преди 1994-та, участваха в традиционния ретро парад

Нов живот

Парад на ретро автомобили върна назад във времето жители и гости на Момчилград. Събитието се проведе в градския парк „Нури Адалъ“. В продължение на няколко часа всички желаещи имаха възможност да разгледат класическите автомобили, паркирани в алеите на парка.

Близо 60 участници от цяла България се включиха традиционния трети парад на ретро автомобили и така събитието се превърна в най-голямото по рода си в Източните Родопи. Организатори на проявата, която е част от 15-ата международна среща на момчилградчани „Момчилград винаги в сърцето ми“ бяха община Момчилград и местният Ретро клуб.

Посетителите на парада можеха да се насладят на автомобили, произведени до 1994 година. Най-голям интерес предизвикаха „Фиат Балила“ от 1935 г., „Мерцедес“ и „Москвич“ от средата на миналия век. Не липсваха масовите до преди 3-4 десетилетия лади и трабанти.

По време на парада беше организирано гласуване, на което публиката определи своя фаворит. Безспорен победител стана пловдивчанинът Георги Христов с „Фиат Балила“. Наградата на кмета на община Момчилград Илкнур Кязим взе Иван Запрянов с автомобил „Ягуар“, произведен през 1977 година. Журито класира на първо място Ивелин Маринов с „Фиат 127“ от 1972 година. Негов подгласник стана Любомир Любенов с „Опел Манта“ от 1988 година. Третото място беше за Емил Димитров с „Даймлер“ от 1979 година.

Всички останали участници в ретро парада също получиха плакети, грамоти и предметни награди.

„Радвам се, че интереса към организираното от нас и от Ретро клуб – Момчилград събитие предизвиква голям интерес сред жителите и гостите на града ни. За това говори фактът, че броят на участниците с всяка година се увеличава. Събитието се провежда за трети път и вече е неизменна част от културния календар на община Момчилград. Благодаря на всички – и организатори, и участници, и публика. Надявам се в края на месец юли следващата година парадът на ретро автомобили да бъде още по-внушителен“, заяви кметът на община Момчилград Илкнур Кязим.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *