На 28 юли 1915 година в Кърджали се ражда българската певица Екатерина Ванкова Родителите й Параскева и Кирил са емблематични личности в историята на града

Нов живот

Параскева и Кирил Ванкова са емблематични личности от историята на Кърджали, за които е писано много. Тя е известна като учителка в първото светско училище «Отец Пасий», която полага основите на образованието в областта и посвещава живота и делото си на просветата. Ванков пък е основателят на читалище „Обединение 1913″ .Малцина обаче знаят нещо за съдбата на техните деца.

На 28 юли 1915 г. в Кърджали е родена Екатерина Ванкова, българска певица, която се превръща в легенда на шлагерната песен.

Тя живее със сестра си Лидия живее в Лом от 1920 до 1943 г. Ванкова завършва Народната смесена гимназия в Лом през 1934 г. Приета е в Музикалната консерватория и се дипломира през 1938 г. Дебютира с арията на Кармен от едноименната опера на Бизе. Става солистка в хора на Радио „София“. По това време се ражда и шлагерната песен.

Втората световна война прекъсва успехите ѝ в операта и тя се отдава на шлагерната музика. Издава плочи в Германия, Италия, Швейцария и България. През 40-те години на 20 век песните ѝ звучат всеки ден по Радио „София“. По време на бомбардировките семейството ѝ е евакуирано в Лом. След войната става солистка в хор „Росна китка“ при Българското национално радио, по-късно –  на Българската хорова капела „Светослав Обретенов“. Работи с диригентите Светослав Обретенов, Димитър Русков и Димитър Робов. Концертира из цялата страна

Умира през 1976 г. в София.

През 1997 г. в Лом е създадена формацията за стари градски песни „Екатерина Ванкова».

Последвайте ни и във Facebook

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *