Над 600 000 зрители посрещнаха под дъжда олимпийския огън край Сена Спортните делегации в Париж 2024 дефилираха по течението на реката

Безпрецедентното откриване на XXXIII летни олимпийски игри привлече и невиждано стълпотворение от публика в сърцето на Париж. По бреговете на река Сена се събраха над 600 000 зрители за началото на церемонията, която започна в 20:30 ч. българско време и продължи над четири часа.

Мерките за сигурност също бяха без аналог за спортно събитие, а вероятно и изобщо. Още от 18 юли централните зони на френската столица бяха блокирани за превозни средства, в резултат на което традиционно задръстените от парижкия трафик булеварди се превърнаха практически в пешеходни зони.

Самото придвижване пеша в центъра обаче също бе силно ограничено. От сутринта стотици тежковъоръжени служители на силите за сигурност проверяваха документите за самоличност дори на акредитирани представители на медиите и на спортисти, участващи в олимпиадата. С охраната са ангажирани общо над 50 000 полицаи и военни.

Метростанция „Трокадеро“ бе изцяло затворена за експлоатация и влаковете не спираха на нея. Именно площадът в близост до Айфеловата кула бе мястото, където са изградени трибуните за най-важните гости на събитието. Там бяха настанени президентът на Франция Еманюел Макрон и президентът на МОК Томас Бах.

Оттам се наблюдаваше и запалването на олимпийския огън в специално изградения жертвеник в градините на Тюйлери. Пламъкът ще гори в пръстен с диаметър 7 метра, разположен в една грандиозна линия с Лувъра и неговата пирамида, Обелиска на пл. „Конкорд“ и „Шан-з-Елизе“ с Триумфалната арка.

Официално продадените билети за откриването бяха „само“ 326 000, от които 106 000 бяха пуснати в свободна продажба, а останалите 220 000 бяха раздадени като специални покани след предварително одобрени поименни заявки. По данни от полицията още около 200 000 души гледаха парада от прозорците на жилищни и офис сгради край Сена. Отделно във фен зоните имаше над 80 000 души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *