Вандалски атаки предизвикаха хаос в транспортната система на Франция в деня на откриването на Игрите Три високоскоростни маршрута на френските железници са пострадали при координирани вандалски прояви

Три високоскоростни маршрута на френските железници са пострадали при координирани вандалски прояви, нарушили сериозно трафика часове преди церемонията по откриването на лятната Олимпийските игри в Париж. Подпалвачи са атакували съоръжения по линиите между столицата и западната, северната и източната част на страната, пише БНТ 1.

Пожарите са предизвикани по инсталации на държавната железница SNFC по линиите от Париж към западната, северната и източната част на страната. От компанията призоваха всички пътници да отложат пътуванията и да не ходят до жп гарите.

Спортният министър Амели Удеа-Кастера осъди вандалските атаки и ги нарече „координиран саботаж“.

„Атака срещу Олимпиадата е атака срещу Франция“, допълни Удеа-Кастера.

Заради атаките са спрени и влаковете на Евростар, които минават под Ламанша и са най-бързата връзка между Лондон и Париж. Очаква се да има редица отменени влакове, както и силно закъснение по графика.

„Заради координирани злосторнически актове, засегнали високоскоростното трасе между Париж и Лил, всички скоростни влакове към и от френската столица се отклоняват през класическото трасе в петък, 26 юли. Това удължава времето за пътуване с около час и половина“, обяви Юростар.

Палежи е имало в Лил, Бордо, Страсбург. Работата по овладяване на щетите продължава и в този час.

Транспортният министър Патрис Вергрите определи координираната атака като „криминална проява“.

Мерките за сигурност по основните гари и спирки в столицата Париж са допълнително затегнати. Все още никой не е поел отговорност за вандалските прояви довели до блокиране на железопътния транспорт в деня на откриването на Олимпийските игри.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *