Рибата в язовир Студен кладенец измира заради високите температури РИОСВ установи намалено съдържание на кислород във водата

Нов живот

Незабавната проверка на Регионална инспекция по околната среда и водите – Хасково (РИОСВ – Хасково) съвместно с Басейнова дирекция Източнобеломорски район (БД ИБР) и Регионална лаборатория – Хасково (РЛ – Хасково) при ИАОС – София по сигнал за наличие на умряла риба по бреговете на язовир „Студен кладенец“ при с. Широко поле, община Кърджали, към момента показва, че най-вероятно измирането на маломерни сладководни видове риба се дължи на екстремно високите температури на въздуха през последните десетина дни, високата температура на водата и масовия цъфтеж на водорасли, което води до изменение на съдържанието на разтворен кислород,  особено в плитчините на язовира.

По време на проверката от РЛ – Хасково, по заявка на БД ИБР, са взети проби за изпитване от водите на язовира при пункт до с. Широко поле и на 300 м след ж.п. моста до с. Седловина. Резултатите от изпитванията на показателите, извършени на място, показват много високо съдържание на разтворен кислород и превишения на стойностите на pH (активна реакция) за добро състояние на водите на язовира.

Сигналът за наличие на умряла риба по бреговете на язовир „Студен кладенец“ е подаден в РИОСВ – Хасково в понеделник (22.07.2024 г.)  по обяд и в тази връзка е извършена проверка във вторник (23.07.2024 г.). На място са обходени значителни участъци от брега на язовира при с. Широко поле, общ. Кърджали и под ж.п. линията  и след ж.п. моста до язовира. Установява се, че нивото на водата във водоема е много ниско и големи площи от него са сухи. По целя бряг се наблюдават умрели малки по размер риби – 7 до 10 см, предимно бяла риба. Направени са изводи, че измирането е продължавало известно време, тъй като някои от екземплярите са на суха част от брега, след спада на водите на язовира.

Въпреки, че в района на с. Широко поле няма производствени или други обекти, изпускащи отпадъчни води в язовир „Студен кладенец“, във връзка с твърдения в някои медии е извършена проверка на предприятие за производство на мастни киселини на ,,ИК Наталия“ ООД, гр. Кърджали, разположено в промишлена зона ,,Изток“ на града. За пореден път е установено, че замърсените отпадъчни води от производството се събират в бетонов резервоар, откъдето периодично се изчерпват с автоцистерни и се извозват до определена шахта от канализацията на София, по договор със ,,Софийска вода“. Движението на автоцистените се следи с GPS система, в момента всички резервоари са празни, цистерната наближава гр. Пловдив по магистралата. Връзката от последния резервоар към градската канализация е прекъсната.

Извършена е проверка и на Велц инсталация в Кърджали на ,,Хармони 2012“ ЕООД, гр. София. От края на май инсталацията не работи. Отпадъчните води от площадката, включително дъждовни, се събират в резервоари на входа на пречиствателната станция и периодично се третират и изпускат в приемника яз. ,,Студен кладенец“. При проверката не се заустват отпадъчни води, взета е проба за анализ от последната камера на пречиствателната станция. Резултатите от изпитванията се очакват в РИОСВ – Хасково следващата седмица.

В опашката на яз. ,,Студен кладенец“ се заустват и пречистените отпадъчни води от гр. Кърджали и пречистени битови отпадъчни води от Фабрика Бентонит на ,,Имерис минералс България“АД. Всички проверки досега показват спазване на определените им норми и не биха могли да причинят измирането на рибата.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *