Президентството: МС не е внасял решение за назначаване на посланик в Украйна Повод за споровете стана Николай Ненчев

Президентството изпрати позиция по казуса с назначаването на Николай Ненчев за временно управляващ посолството ни в Киев. Според институцията тя е в отговор на твърденията, че държавният глава е причината в Украйна да няма български посланик, поради отказа на президента да назначи на поста Николай Ненчев през лятото на 2023 г., пише НОВА.

Вчера президентът Румен Радев обвини служебното правителство в опит да заобиколи Конституцията. Повод за напрежението стана решение на Министерския съвет да назначи за временен посланик в Украйна Николай Ненчев – бивш министър на отбраната. Този ход не е съгласуван с Президентството. Премиерът Димитър Главчев отговори, че са спазени всички процедури – тъй като става дума за временно назначение.

„През октомври 2023 г. са постъпили редица мотивирани от министъра на външните работи предложения. Сред тях е и назначаване на друг кандидат за посланик в Украйна, като държавният глава е уважил мотивите на външния министър. Установената практика предвижда след приключване на процедурата по съгласуване, да се приеме решение на Министерския съвет. До днес такова за назначаването на извънреден и пълномощен посланик на България в Украйна, след съгласувателната процедура от октомври 2023 г., не е внасяно в президентската институция“, се казва в позицията.

Затова според президентството отговор на въпроса защо не е завършена процедурата за назначаването на предложения от МВнР кандидат, следва да се търси там.

Посолството ни в Киев остана без посланик през април 2023 г., когато Костадин Коджабашев беше отзован заради войната и така не се завърна на поста си. Оттогава до изтичането на мандата му през април 2023 г. той изпълняваше функциите формално, след което оглави мисията ни във Ватикана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *