Мюмюн Искендер: Очакваме още инвеститори в Минерални бани

Минералната вода в Националния курорт Минерални бани е достатъчна, чакаме инвеститори – това заяви кметът на община Минерални бани Мюмюн Искендер. Разходките на гостите ни се осъществяват по 7 туристически пътеки и могат да се разгледат над 50 забележителности.

При нас водата е достатъчно. Дебитът на 4-те кладенеца, от които я черпим, е 55 литра в секунда. Можем да отворим още в бъдеще, но засега не ги пипаме. Правим друго: изграждаме водоеми, които в часовете от 12,00 през нощта до 05,00 сутринта, когато никой не черпи вода, се пълнят, вместо минералната вода да изтича в реката. Сега започваме четвърто водно депоКогато бъде готово, ще имаме в запас над 2 хил. кубика вода, т.е. ще разполагаме с резерв от още 50 литра в секунда. Така че моят призив към инвеститорите е – заповядайте в националния курорт Минерални бани, тук няма да имате проблеми с наличието на вода. В общината има отдел за туризъм и балнеолечение, който помага с всички необходими документи на желаещите да инвестират. В курорта можем да посрещаме 2000-2500 души в денонощие.

Нашата вода извира с температура 59 градуса по Целзий, която е най-предпочитана от инвеститорите. Излишната вода сега подаваме към оранжерии за зеленчуци – те са над 60 декара покрити площи. Но със земеделците сме се разбрали, че водата е за балнеолечение и СПА туризъм, ако се намерят потребители, за оранжериите няма да стига.

Минахме границата от 1000 легла – в почивни станции, семейни хотели, в къщи и стаи за гости. Някои са сезонни, други приемат целогодишно. Освен на свободен прием можем да посрещаме хора по програмите на НОИ и по клинични пътеки за лечение. База „Божур“, която приема по НОИ, вече е изградена и разполага със 150 легла. Частен хотел се пребори да приема хора чрез Здравната каса по клинични пътеки. Развиваме и другите си бази. Прочутият някога санаториум „Топлика“, който бе затворен, има нов собственик, който ще го реновира. Надявам се до края на следващата година да се превърне в чудесно място за балнеолечение.

Радостното е, че изоставени след промените у нас станции и бази като тази на „Неохим“ една по една си намират собственици и нещата дръпнаха напред. КНСБ също има своя станция – бившата на Отечествения фронт, в която настаняваме гостите за фестивала за Деня на детето 1 юни, който провеждаме вече 23 г. Идват между 2000 и 2500 деца от страната и от Балканите, тази година имахме гости и от Индия и Китай.

Успяхме с европейски пари да възстановим работата на обществената баня. Навремето я наричали Модерната баня, строена е през 1937 г. Разполага с мъжко и женско отделение с басейни, със семейни и самостоятелни кабини за къпане. Сега тя работи без почивен ден, само на 15 дни спираме по за ден за профилактика. Отделно от това с тази баня открихме 15 нови работни места. Навремето в курорта е имало и баня, наречена Чифте баня. Тя е разрушена, но на нейното място чрез европейските фондове за развитие на селските райони изградихме две големи вани на открито. В тях хората могат да сядат и да си топят краката или да газят във водата, вместо в близката река. Те се превърнаха в атракция, тъй като имат ефектни лазерни светлини, звучи музика и младите предпочитат да се събират там.

Разполагаме с басейн с олимпийски размери, както и с още 4-5 басейна с минерална вода. В центъра имаме и 2 хубави чешми, но е добре водата да се пие по лекарско предписание. Като община по-лесно можем да реализираме своите намерения, защото от 2011 г. държавата ни прехвърли за управление за 25 години минералните води, които са изключителна държавна собственост. Ние имаме ангажимент от таксите, които събираме, да влагаме средства в инфрасктурата на водата и да инвестираме във водоеми.

 Извън водата общината предлага и богата културна програма. През май в село Караманци отбелязваме събитията от 1984 г., когато хората от селото се разбунтуваха срещу възродителния процес. Тази година на събора по този повод дойдоха към 5 хиляди души. Преди време направихме събор в чест на голямата народна певица Недялка Керанова, която е родена в нашата община, в село Татарево. Искахме да го разширим, но ударихме на камък. Поканихме всички изпълнители, с които тя е работила, някои поставиха условия, за да дойдат. Но замисляме и по-сериозни неща в нейна честа, няма да я оставим в забвение.

Навремето в Минерална бани празнували Черешова задушница, тогава ставал събора на селото. Аз самият съм вярващ човек и уважавам това. Но предложихме Задушница да си остане църковен празник, а баните да имат друг празник. Районът е прочут със своите лозя, затова се върнахме към по-стари традиции – към ритуала, при който млади момичета са мачкали гроздето боси в шарапани. Това са издълбани преди 4-5 хиляди години в камъните корита, които са край селото ни. Едни смятат, че в тях са мачкали грозде за вино, други предполагат, че в коритата са добивали злато от златната руда, с която е богат районът ни. Каквато и да е истината, сега всеки септември организираме своя Празник на минералната вода, здравето и красотата, в който основен е ритуалът по мачкането на гроздето.

Отделно трябва да кажа, че в общината имаме 7 туристически пътеки, които достигат до над 50 забележителности. Общата дължина на тези екопътеки и 250 километра. Само в общинския център имаме 5 парка, най-големият е с площ 50 декара. С европейски пари изградихме и модерен терариум, в който могат да се видят изключително редки видове влечуги. Истината е, че напоследък Минерални бани стана изключително активна и атрактивна дестинация. Освен от страната, ни посещават гости от съседните Турция и Гърция, но и хора от цяла Западна Европа, най-вече преселили се да живеят там наши сънародници, каза още кметът на общината Мюмюн Искендер.

Последвайте ни и във Facebook

1 Отговор

  1. ,Разбирач каза:

    Изкупихме всичко сега търсим будали,за да им продадем на десеторна цена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *