Знакови демократи и холивудски звезди подкрепиха Камала Харис за президент на САЩ

Вицепрезидентът Камала Харис заяви, че „ще заслужи и спечели“ номинацията на Демократическата партия за президент и ще победи Доналд Тръмп, след като Джо Байдън обяви, че се оттегля. “За мен е чест да получа подкрепата на президента и моето намерение е да заслужа и да спечеля тази номинация“, каза Харис, която получи подкрепата на Байдън. “Ще направя всичко по силите си, за да обединя Демократическата партия, както и да обединим нашата нация, за да победим Доналд Тръмп и неговата крайна програма “Проект 2025“.

На 21 юли президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че се оттегля от изборната надпревара за втори мандат в Белия дом. Байдън подкрепи своя вицепрезидент Камала Харис, която да влезе в битката за президентския пост с Доналд Тръмп. Освен от действащия президент, Харис получи подкрепа от други знакови лица на Демократическа партия, сред които бившия президент Бил Клинтън и на бившия държавен секретар Хилъри Клинтън. „За нас е чест да се присъединим към президента в подкрепата му за вицепрезидента Харис и ще направим всичко възможно, за да я подкрепим“, заявиха Бил и Хилъри в съвместно изявление.

„Президентът Байдън увенча своята изключителна кариера на служител с президентство. Той изведе Америка от безпрецедентна пандемия, създаде милиони нови работни места, възстанови разрушената икономика, укрепи демокрацията ни и възстанови авторитета ни в света. За нас е чест да се присъединим към президента в подкрепата му за вицепрезидента Харис и ще направим всичко възможно да я подкрепим“, се казва още в съвместното изявление.

„Преживяхме много възходи и падения, но нищо не ни е тревожило повече за страната ни от заплахата, която представлява вторият мандат на Тръмп. Той обеща да бъде диктатор още от първия ден, а неотдавнашното решение на Върховния съд само ще го окуражи да разкъса Конституцията още повече. Сега е моментът да подкрепим Камала Харис и да се борим с всички средства, с които разполагаме, за нейното избиране. От това зависи бъдещето на Америка“, добавиха двамата Клинтън.

Александър Сорос, син на милиардера Джордж Сорос и шеф на „Отворено общество“ също подкрепи Харис: „Време е всички да се обединим около Камала Харис и да победим Доналд Тръмп. Тя е най-добрият и най-квалифициран кандидат, с който разполагаме. Да живее американската мечта!“, паниса той в социалните мрежи.

Репортаж на „Скай нюз“ отпреди две седмици описва Камала Харис като най-некомпетентният и неадекватен вицепрезидент в историята на САЩ, заел тази позиция само заради цвета на кожата си. Репортажът е озаглавeн „Най-кошмарните моменти на Камала Харис“:

Харис получи подкрепата и на губернаторите на Калифорния, Пенсилвания и Северна Каролина.

„При положение, че демокрацията ни е заложена на карта и бъдещето ни е на карта, никой не е по-добър да води делото срещу тъмната визия на Доналд Тръмп и да насочи страната ни в по-здравословна посока от вицепрезидента на Америка, Камала Харис“, написа губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм в социалната мрежа Х.

Губернаторът на Северна Каролина Рой Купър също подкрепи Камала Харис, като се твърди, че той може да бъде евентуалната кандидатура на демократите за вицепрезидент.

„Камала Харис трябва да бъде следващият президент. Познавам вицепрезидента още от времето, когато бяхме прокурори, и тя има всичко необходимо, за да победи Доналд Тръмп и да ръководи страната ни обмислено и почтено. Очаквам с нетърпение да водя кампания за нея“, написа Купър в социалната мрежа X.

Действащият вицепрезидент получи одобрението и на губернатора на Пенсилвания Джош Шапиро.

„Камала Харис е патриот, достоен за нашата подкрепа, и ще продължи делото на поколения американци, дошли преди нас, за да усъвършенстват нашия съюз, да защитават нашата демокрация и да развиват истинската свобода“, заяви Шапиро.

„Най-добрият път напред за Демократическата партия е бързо да се обедини зад вицепрезидента Харис и да се пренасочи към спечелването на президентския пост“, добави той.

Най-малко 27 демократи от Сената публично подкрепиха кандидатурата на Камала Харис за президент.

Въпреки че мнозинството от неговата фракция подкрепя Харис, лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър все още не е подкрепил вицепрезидента. Друг член на ръководството на Демократическата партия в Сената, Дик Дърбин, също не е подкрепил Харис.

Има поне 60 демократи от Камарата на представителите, които също са подкрепили Харис.

За сега единственият, който изяви готовност да премери сили с Харис за номинацията на Демократическата партия беше сенаторът Джо Манчин от Западна Вирджиния.

В часовете, последвали оттеглянето на Джо Байдън от предизборната надпревара в САЩ, редица известни личности публично изразиха подкрепата си за вицепрезидента Камала Харис.

Актрисата Джейми Лий Къртис описа Харис като „надеждна и изпитана“ и добави, че тя е „яростен защитник на правата на жените и цветнокожите, а посланието ѝ е надежда и единство за Америка във време на голямо национално разделение“.

Певицата Кейти Пери публикува видеопослание в Instagram, в което пее: „това е женски свят и ти си щастливка, че живееш в него“.

Реагирайки на решението на президента Байдън да се откаже, водещият на токшоу и комик Джон Стюарт публикува едносричен пост в X. „Легенда“.

А носителката на „Оскар“, актриса и певица Барбра Стрейзънд, написа в X:

„Джо Байдън ще остане в историята като човек, който постигна значителни постижения през четиригодишния си мандат. „Трябва да сме му благодарни за това, че отстояваше нашата демокрация.“

Според Асоциацията на щатските демократични комитети (ASDC) „преобладаващото мнозинство“ от 57-те щатски партийни лидери на Демократическата партия са гласували в подкрепа на Камала Харис, която да замени Джо Байдън като кандидат.

„Горд съм, че председателите, заместник-председателите и другите местни лидери в цялата страна с огромно мнозинство се обединяват зад вицепрезидента Камала Харис“, казва председателят на организацията Кен Мартин в изявление на мрежата Х.

„Тези щатски партийни лидери са на предната линия на печеленето на избори на всяко ниво и знаят, че залогът на тези избори не може да бъде по-висок“, добавя той, като описва Харис като най-квалифицирания човек, който може да „заведе дело срещу Доналд Тръмп“.

ASDC има за задача да представлява демократите на щатско ниво в Националния комитет на Демократическата партия – ръководната организация на партията, която наблюдава процеса на номинация за президент.

Междувременно хиляди чернокожи жени от цяла Америка се включиха във видеоконференция по Zoom, за да подкрепят Камала Харис.

В разговора, организиран от групата Win With Black Women, са участвали дългогодишни поддръжници на Демократическата партия и висши служители на Харис.

Заместник-ръководителят на щаба на Харис заяви, че Харис ще се заеме с криминалните присъди на Тръмп, ако си осигури номинацията.

„Ролята ѝ на прокурор я прави абсолютен контраст на Тръмп, осъдения престъпник. Тя може да превърне въпроса за възрастта и физическата годност в отговорност за Тръмп“, каза Ерин Уилсън, пише New York Times..

Кой ще бъде вицепрезидент на Камала Харис?

Днес в американски медии втората водеща тема след тази за оттеглянето на Джо Байдон от президентската надпревара и подкрепата му за Камала Харис е тази кого ще избере Харис за свой вицепрезидент.

Ей Би Си, Си Ен Ен и Ю Ес Тудей представят и списък на евентуалните кандидати в тази насока, цитиран от БТА.

Губернаторката на Мичиган Гречън Уитмър

Тя е на 52 години и е една от водещите фигури в Демократическата партия през последните години. Начело на Мичиган – един ключов щат в президентската надпревара – Уитмър е от 2019 г. Била е член на Камарата на представителите на законодателния орган на Мичиган от 2001 до 2006 г. и на Сената на Мичиган от 2006 до 2015 г. Ако Харис я избере за свой вицепрезидент, то това ще бъде първият женски тандем президент-вицепрезидент в историята на САЩ.

Губернаторът на Северна Каролина Рой Купър

Купър, който е на 67 години си спечели национална слава, като се обяви в защита на правата на транссексуалните. Той е губернатор на щата за втори мандат. Според „Ню Йорк таймс“ той е сред „нововъзникващите фаворити“ за вицепрезидент на Харис. Самата Харис е говорила открито за добрите отношения, които има с него. Купър вече благодари на Байдън за свършеното от него като президент и изрази дълбока признателност към него, наричайки го приятел.

Губернаторът на Пенсилвания Джош Шапиро

Шапиро е на 51 години и е губернатор на този щат от миналата година, а преди това е бил главен прокурор там от 2017 до 2023 г. Вчера той похвали решението на Байдън да се оттегли от надпреварата, но не каза нищо за Харис. Според източници Шапиро и Харис са разговаряли по телефона вчера.

Губернаторът на Калифорния Гевин Нюсъм

Той е на 56 години и е една от най-влиятелните фигури в Демократическата партия. Сега изпълнява втори губернаторски мандат на Калифорния. Досега той беше един от най-гласовитите поддръжници на Байдън. Нюсъм е бивш кмет на Сан Франциско. Той подкрепя правото на аборт – една тема, която Харис взима присърце. Нюсъм вече изрази подкрепа за Харис.

Губернаторът на Кентъки Анди Бишър

Бишър е на 46 години и кара втори мандат начело на Кентъки. Преди това е бил главен прокурор там от 2016 до 2019 г. Той беше поддръжник на Байдън и участваше в кампании за набиране на средства за кампанията на президента.

Губернаторът на Илинойс Джей Робърт Прицкър

Прицкър е милиардер, известен с това, че дарил милиони на Демократическата партия през годините. Той е на 59 години и е губернатор на Илинойс от 2019 г.

Министърът на транспорта Пийт Бутиджидж

Той е на 42 години и се бореше за президентската номинация на демократите през 2020 г.

И още….

Споменават се и имената на сенатора от Аризона Марк Кели и на губернатора на Мериленд Уес Мур.

Източници: БГНЕС, OFFNews.bg, dnes.dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *