На молебен за здраве се събраха в чернооченските села Възел, Водач и Безводно

  • След моливите в района заваля летен дъжд

Исмет ИСМАИЛ

Носталгията към родния край, красивата природа и добрата организация успяха да съберат на земляческата среща, с молебен за здраве и берекет, десетки бивши и настоящи жители на чернооченските села Възел, Водач и Безводно. Организаторите, начело с кметовете на населените места положиха сериозни усилия, за да се съберат хора от различни краища.

Ритуалите са истински празници, които дава възможност на хората от района да се съберат и общуват. При силни горещини се изпълнява и молитва за дъжд.

Молитвата в село Възел се състоя на връх „Газилер“ над селото, до стар гроб на Гази баба. Легендата разказва, че Гази баба е бил пълководец и останал сам, той до последно е защитавал наблюдателната кула по време на боевете.

Молитвата беше ръководена от бившият главен мюфтия Фикри Сали с участието на местни проповедници. адостното е, че и тази година успяхме да съберем от различни краища потомци на наши земляци, сподели кметът на село Възел Рафет Хасан. Той се надява традиционната земляческа среща с молебен да продължи още дълги години.

Молитва за здраве и берекет събра мюсюлмани и в джамията „Чубуклу”, в землището на чернооченското село Водач, която е една от най-старите молитвени домове в района на община Черноочене. Според преданието на местните жители, джамията „Чубуклу” е построена преди векове от местен богаташ в памет на момичета, които били отнесени от придошлите води на реката. Навремето там се е намирало село Водач /Чубуклу/, което се е преместило заради пламнала епидемия от чума.

От бившето село Водач са останали единствено джамията и огромното по площ гробище, които напомнят, че и тук някога са живеели хора.

В горещата юлска неделя десетки автомобили пропътуваха над 26-километровия асфалтиран път до високопланинското чернооченско селце Безводно. Видяха се с роднини, приятели и съседи.

Организатори на проявите са джамийските настоятелства със съдействието на местните кметствата.

Членовете на настоятелствата изразиха признателността си на младите, за оказаната помощ при подготовката на молитвата и сърдечните си благодарности на местно население и дарителите.

След молебените на присъстващите беше раздаден пилаф, подготвен с месо и ориз от опитните ръце на местни майстори.

Чернооченското село Безводно е безмълвната крепост на Родопа планина. Китното родопско населено място се намира в подножието на най-високият връх на рида Каракулас – Чиляка (1459 м) на границата между Източните и Западните Родопи. Пътят до него минава през изключително красив ландшафт, сред редуващи се гори и голи чукари.

В близост до село Безводно, край маркираната пътека за връх Чиляка, има сравнително висок водопад, с височина около 25-28 метра. Той е непосредствено под коларския път и гледката към него е внушителна.

След моливите в района заваля летен дъжд.

Последвайте ни и във Facebook

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *