Туристи припадат на Перперикон в жегите Да се въведе работно време на археологическия обект, предлага екскурзоводът Георги Кючуков

Валентина ИВАНОВА

Художествено осветление, монтирано наскоро на туристическия обект Перперикон, е прекрасно. То още не работи, но аз присъствах на тестовете и смятам, че може спокойно да се предлагат нощни турове. Те ще се радват на огромен интерес в летните жеги. Това каза пред «Нов живот» лицензираният екскурзовод Георги Кючуков.

Всички пътеки са оборудвани с осветителни тела отстрани. Всеки елемент на архитектурата е подчертан с прожектори с различни цветове. Вероятно в близко бъдеще Перперикон ще стане изключително атрактивен и нощем.

Георги Кючуков

Стопанинът на обекта трябва да помисли за посетителския поток, да предотврати слънчеви и топлинни удари, каквито вече е имало десетки пъти на Перперикон. Това може да стане с определяне на лятно работно време – да затваря на обяд и да отваря надвечер. Когато има регламентирано работно време, хората ще знаят и ще се съобразяват, за да няма припаднали горе. Ако се наложи, недай Боже, да извикаме линейка, тя е на 1 час разстояние – 30 минути да дойде, 30 минути лекарят да се изкачи до пострадалия. Това в някои случаи може да е фатално, смята опитният екскурзовод.

Обект като Перперикон трябва да има регламентирано работно време, за да се даде шанс да му се радват повече хора, без да се прави компромиси със здравето им.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *