Пазарът в Кърджали отново стана горещ картоф на общинската сесия Радослав Милев и Георги Дяков поискаха смяна на Борда на директорите

Валентина ИВАНОВА

Пазарът на производителите отново се превърна в най-дискутираната точка от дневния ред на сесията, проведена на 19 юли от общинския съвет в Кърджали. Трябваше да се приемат годишните отчети за 2023 година на едноличните търговски дружества със 100 % общинско участие в капитала.

От докладната на кмета Ерол Мюмюн излезе, че Дружеството приключва 2023 година с печалба, но на съветниците направи впечатление, че то има задължения над 1 милион лева към общината.

Рамадан Вели

Общинският съветник от „Демократична България“ Радослав Милев изтъкна перманентното несправяне с работата на Борда на директорите през всичките му години на управление и поиска да бъде отстранен. Синият съветник припомни, че Пазарът не е на производителите, защото производителите са натикани в ъгъла – седят на тротоара извън сергиите. Порочният начин на продажба на павилионите под навеса прави общината собственик на металната конструкция, за която трябва да грижи, а закупилите имоти там нямат ангажимент към нейната поддръжка. Милев изтъкна още куп причини, които доказат, че управителят Рамадан Вели фундаментално не е запознат какво трябва да се случва на пазара, затова настоя за неговото отстраняване.

В същата посока бе и изказването на Георги Дяков от „Възраждане“. Той също смята, че трябва максимално бързо да се направят промени в управлението на Дружеството.

Гроздан Колев от ГЕРБ поиска печалбата в размер на 500 хиляди лева да се отнесе във фонд резервен и да се използва за обследване на металната конструкция за стареене.

Представителят на ДПС Мустафов предложи да се мисли даи не е по-добре Дружеството да бъде преобразувано, но за бъдещето на Пазара да се говори на друга сесия, а сега всички да гласуват отчета за 2023 година, както смятат да направят съветниците на ДПС.

„Пазар на производителите – Кърджали” ЕАД приключва 2023 г. с текуща печалба в  размер на 55 хил. лв.,  при отчетена печалба за 2022 г. в размер на 412 хил. лв. Общият размер на задълженията на дружеството към 31.12.2023 г. възлизат на 1 105 хил. лв., от които към Община Кърджали – 998 хил. лв.;

Рамадан Вели припомни, че по време на неговото управление Дружеството е изплатило голямото задължение към Алианц банк, обслужвало е кредита без да натрупва нови лихви.

Докато се погасяваха вноските имаше продажби, разбира се. 27 процента от недвижимите имоти са продадени. Не беше възможно да обслусжваме кредита без тези продажби. Дори сме внасяли лични средства, за да спазим сроковете на вноските. Имаше запорирани имоти, днес всичко е освободено. Остава кредита към общината, който е много стар, преди аз да поема управлението. От 2 години го обслужваме, обясни управителят на Пазара.

Бордът на Дружеството е взело решение да има 5-6 маси за производителите от селата, но те отказвали да плащат и минималните такси.

Те идват с една кофа яйца и не могат да си платят масите скъс стока за 20 лева не може да плаща 10 лева за маса. Затова предпочитат да седят на тротоара, каза Вели.

Кметът Ерол Мюмюн отсече: Едва ли ще решим проблема с рязка смяна на Борда . Трябва да се подходи внимателно с финансов анализ. Приходите са ограничени, няма как да има определен  капацитет, а приходите да се увеличат двойно. На пазара дейността е специфична – тя има таван. Трябва да се вземе предвид, че не може наемите да се увеличат много, защото няма да има кой да ги плаща. Бордът има мандат, той тече. Ще отчетем в края на мандата дали ръководството се е справило и тогава ще решаваме всички заедно.

Ерол Мюмюн си спомни, че хроничният проблем с Пазара е бил коментран от него многократно по вемето, когато е бил общински съветник от 2015 до 2109 година. И тогава, и сега заложен в миналото той търси отговор на фундаменталните въпроси: Кой подписа този неизгоден договор за дружеството? Кой вкара дружеството в невъзможност да изпълнява този договор?

Общинският съвет в Кърджали прие годишните отчети за 2023 година на „Пазар на производителите – Кърджали” ЕАД, както и на другото дружество със 100 % общинско участие в капитала  – „Ученическо хранене”.

Последвайте ни и във Facebook

1 Отговор

  1. Али Амуджа каза:

    ДРЪЖТЕ КРАДЦИТЕ, БЯГАТ. СПОРЕД ЕДНО НЕЗАВИСИМО ПРОУЧВАНЕ КЪРДЖАЛИ Е БИЛ ГРАДА С НАЙ МНОГО КРАДЦИ МИЛИОНЕРИ В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ. ДАЖЕ НАЙ ОПИТНИТЕ ИНСПЕКТОРИ В ДАП ВДИГНАЛИ РЪЦЕ, НЕ МОЖЕЛИ ДА ДОКАЖАТ НИЩО ОТ ТЕХНИТЕ СХЕМИ ЗА ПРИСВОЯВАНЕ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *