Инфлацията в турските ресторанти достигна 90%, турците бягат в съседна Гърция

Ресторантите в някои турски ваканционни дестинации остават наполовина празни във върховия туристически сезон, тъй като много местни жители установяват, че е по-евтино да летуват в съседна Гърция, отколкото да останат и да се хранят в някои от собствените си световно известни курорти, пише Bloomberg.

Гневни граждани използваха социалните мрежи, за да споделят сметките си, включително еквивалента на 640 долара за храна и напитки за петима души в Бодрум и 30 долара за пет топки сладолед в Чешме. В същото време от средиземноморските гръцки острови, само на няколко километра разстояние техни сънародници се похвалиха, че плащат по-малко от цените в родината си.

„Има огромна разлика между качеството на обслужването и на продукта, както и на цените тук и там“, казва Мурат Явуз, пенсиониран турски банкер, който редовно посещава Гърция. „Ресторантите тук използват инфлацията като предлог да вдигат цените“, допълва той.

Цените в ресторантите и хотелите са нараснали средно с 91% през юни спрямо година по-рано, надхвърляйки вече главозамайващата инфлация от 71,6%. Секторът съставлява една трета от икономиката на услугите, която централната банка определи като особен повод за безпокойство в борбата ѝ срещу рязкото повишаване на цените.

Бягството е подпомогнато от задействането на програма за бързо издаване на визи през март тази година като част от дипломатическо усилие за смекчаване на напрежението между двете страни, които са дългогодишни съперници. И турците не са единстените, които се стичат към гръцките острови. Там се стичат толкова много туристи от цял свят, че сега страната обмисля да наложи ограничения върху круизните кораби.

Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg
Източник: investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *