Връзка с генералния водопровод може да реши проблема с водата в чернооченските села Кметовете на Черноочене и Кърджали търсят дългосрочно решение за водоснабдяването

Валентина ИВАНОВА

Проблемът с недостиг на вода в чернооченското село Пчеларово нашумя напоследък. Бе въведен режим, за да получат жителите някаква си

Много сушава година се случи – няма дъжд, жегата е голяма, а и през зимата не видяхме сняг. Това доведе до безводие във всички близки общини, не само в Черноочене. Кметовете вземат мерки, пускат съобщения да не се полива с питейна вода. Гледаме да не се стига до глоби. Надявам се хората да проявят разбиране и солидарност, да има добър комшулук, така че тези, дето живеят в ниските махали, да не поливат, за да се качва водата и на високото, да има и за техните съседи. Така коментира за „Нов живот“ проблема с водата кметът на община Черноочене Айджан Ахмед.

С негова заповед в Пчеларово бе въведен режим за водоподаване, но живителната течност не достига и в Комунига, и в Минзухар, а в Лясково се мъчат от десетилетия.

За генерално решаване на проблема Айджан Ахмед споделя, че имат идея, заедно с кмета на Кърджали Ерол Мюмюн да се изгради връзка от главния водопровод до село Черна скала. От там по самотек водата да слиза по стария път за Кърджали и да захранва селата в Чернооченско.

Както е известно, населените места в общините Кърджали и Момчилград се захранват от язовир „Боровица“, а той е на територията на община Черноочене.

За да се реализира подобно начинание, е необходима подкрепа от държавата, затова ще се търси съдействието на областния управител. Изпълнението на проект от подобен мащаб ще отнеме 2-3 години. Той обаче ще реши въпроса дългосрочно, не само за пресъхналите села в Чернооченско, а и за кърджалийските Калинка, Невестино и тези в района на Костино.

Двамата кметове са амбицирани и ще направят всичко възможно, за да се справят с водоснабдяването. Надяват се и държвата да е загрижена за хората, колкото тях, а и да го покаже като подкрепи един такъв важен проект.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *