Директорката на фестивала в Римини впечатлена от професионализма на Детския струнен оркестър Снежана Полихронова-Кърнолски поздрави кърджалийските инстументалисти и тяхната ръководителка Мария Петковска

  • Младите музиканти спечелиха първа награда на Международния фестивал «Магия Италиана»

Валентина ИВАНОВА

Директорката на фестивала Снежана Полихронова-Кърнолски изрази своето възхищение от професионализма и дисциплината на младите музиканти от Детския струнен оркестър, наложени от диригента Мария Петковска. Кърджалийци за първи път участваха на Международния фестивал «Магия Италиана», но спечелиха първа награда. Конкурсът се организира от от Арт център «Кърнолски»-София за 22-ра поредна година. Проявата продължи от 7 до 12 юли и в нея се включиха над 300 деца от Италия, България, Полша, Грузия и Малта, разпределени в 4 възрастови групи и в различни жанрове. Подкрепа оказа почетният консул на Република България за Емилия-Романя инж. Франко Кастелини.

Фестивалът се проведе в прекрасна зала с голям капацитет в увеселителния парк Мирабиландия с климатизация и чудесно професионално озвучаване, което ни позволи без репетиция да излезем на сцената и да покажем най-доброто. Изпълнихме двете пиеси, които бяхме заявили предварително – „Песен“ от филма „Тайната градина“ и „Ръченица“ от Иван Маринов.

Мисля, че децата успяха да предадат на публиката емоцията и това се усети, особено при ръченицата, когато избухнаха бурни аплодисменти. След участието си получихме много поздравления, най-много ни зарадваха топлите думи от другите български участници – в Римини се изявиха и 17 деца от Младежки китарен оркестър от София. Журито също забеляза и оцени безупречното ни изпълнение, споделя със задоволство Мария Петковска.

Тя припомни, че този състав от 12 инструменталисти спечели през март първа награда и на националния конкурс „Път към славата“, който също се организира от Арт център «Кърнолски», но в София.

За съжаление групата вероятно ще се запази още една година, тъй като има абитуриенти, които едва ли ще останат в Кърджали, след като завършат средното си образование.

Директорката на фестивала Снежана Полихронова-Кърнолски, която е родена в Кърджали, и е известен музикален педагог, организатор на големи фестивали в България и чужбина, жури на конкурси в цял свят, определи представянето на Детския струнен оркестър като много убедително, а на състава – като изряден.

По време на престоя си в Римини младите инструменталисти от града на Арда се забавляваха в огромния увеселителен парк Мирабиландия и останаха впечатлени от стотиците атракции.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *