Каякът в България става на 100 години, а в Кърджали дойде преди 50

  •  Началото полагат Христо Чифтеев и Христо Нанев, Димитър Иванов и Мариян Димитров участват в олимпийски игри
  •  През 1987 г. треньор става Янко Мандаджиев

 

Валентина ИВАНОВА

 

Водите на язовир Кърджали привличат като магнит и българските, и чуждестранните специалисти в гребните спортове през 80-те години на миналия век. Националните отбори на ГДР, Полша, Румъния започват редовно да правят тренировъчни лагери там.

Близостта езерото до града става предпоставка за създаване на клуб и тук. Пътят на спорта кану-каяк в Кърджали започва през 1974 година, когато Христо Чифтеев от Асеновград се среща случайно с Панайот Панайотов, тогава председател на ДФС “Арда”. Чифтеев получава предложение за създаване на нов център по този спорт. Към онзи момент за треньор по кану-каяк вече е подготвян Христо Нанев.

Христо Чифтеев

Христо Чифтеев, роден през 1947 г. в Асеновград, тренирал кану-каяк в родния си град, бил републикански шампион при юношите и мъжете на каяк, а от 1973 г. става и треньор. Той си спомня: Първоначално получихме стари бракувани лодки от Русе с помощта на треньора Балтаджиев. От федерацията ни дадоха гребла и лодки, за да започне тренировъчният процес.

Изградена бе секция “Кану-каяк” към ДФС “Арда”, като за председател бе избран арх. Стойчо Янев.

Със съдействието на Панайот Панайотов край стената на язовир “Кърджали”, близо до водата бе построена дървена барака – хангар за лодките.

Аз поех групите при каяка, а Христо Нанев – на кану. След няколко години Нанев напусна и в Кърджали остана да се развива само каякът. При вдигане на нивото на водата на язовира хангарът бе залят и се наложи построяването на нов, масивен и на по-високо ниво. За това помогнаха Димитър Александров, Атанас Димитров – председател на ОС на БСФС, Стоян Димитров, Никола Шопов като инспектор в отдел “Просвета”, а по-късно и като директор на Спортното училище. От всички председатели на ДФС “Арда” с най-голямо разбиране към развитието на този спорт се отнасяха Щерю Бацелов и Димитър Александров.”

40 години майсторът на спорта Христо Чифтеев е отдаден на тази дисциплина и с основание е наричан „Баща на кану-каяка в Кърджали».

Деян Мандаджиев, 2015 г.

Първите успехи носят състезателите Янко Мандаджиев, Манол Манолов, Янислав Янев, Павел Ганев, Петър Фучеджиев, Христо Келешев.

По-късно Мандаджиев, Манолов и Янев влизат последователно в младежкия и в мъжкия национални отбори. По техните стъпки след няколко години минават Румен Мандаджиев, Николай Николов, Станимир Станев.

През 1978 г. идват и първите титли за местната школа в кану-каяка. Печелят ги при юношите Янко Мандаджиев и Манол Манолов на К2 500, 1000 и 5000 м. Братът на Янко – Румен Мандаджиев, три години по-късно става шампион при пионерите на К1 500, а заедно с Николай Николов – и на двуместен каяк. През 1983-а двойката каяк при юношите старша се окичва със златните медали на 1000 м в състав Румен Мандаджиев и Стефан Топузлиев.

Основата не само е положена, а и видимо нещата се развиват в правилната посока. Кърджали постепенно се намества на картата на кану-каяка в България.  Това става с много ентусиазъм, знаещи и можещи треньори, всеотдайни ръководители и, разбира се, талантливи и трудолюбиви спортисти.

Димитър и Мариян на олимпиадата в Сидни

Важен жалон по пътя е създаването през 1985 г. на спортното училище “Георги Бенковски”, в което се сформират и паралелки по кану-каяк.

В направление „Каяк момчета“ като треньор прием прави Иван Ламбрев. Сред първите възпитаници са Даниел Андреев, Дамян Дамянов, Георги Краев, Мариян Димитров, Евгени Делчев, Здравко Стоянов, Здравко Вълков и др. В направление „Каяк момичета“ треньор е Христо Чифтеев, сред първите му ученички са Красимира Караиванова, Светла Капсъзова, Ива Чифтеева, Христина Начева, Наталия Колчева, Анелия Профирова и др.

През 1987 г., след като завършва ВИФ и спира с активната си състезателна кариера, като треньор започва работа и Янко Мандаджиев.

По няколко години треньори в спортното училище са Иван Ламбрев и Агоп Сопаджан.

Емирджан Дурали със своя треньор, 2019 г

Идва и ново поколение добри състезатели – Пламен Петков (полуфиналист на световно), Даниел Андреев, Дамян Дамянов, Георги Краев, Богдан Краев, Мариян Димитров, Евгени Делчев, Здравко Стоянов, Здравко Вълков, Димитър Иванов, Георги Георгиев, Юлиян Петков, Николай Куклев, Петър Василев, Милан Иванов, Милен Матев, Камен Буров и др.

В следващото поколение в средата на 90-те години са Сотир Чифчеев, Людмил Петков, Венелин Маринчев, Юлий Трифонов, Николай Гинев, Делчо Колев и др.

В началото на новия век Мариян Димитров и Александър Стефанов печелят две балкански титли на К2 1000, а малко преди това в края на 90-те години мъжкият отбор на „Арда“ два пъти последователно е втори в държавния отборен шампионат.

До 1991 г. кану-каякът в града се развива от дружество „Арда“, а в периода 1991-1993 преминава към клуб „Арда – Си Джи Ей“, в който е и водната топка.

Поредни медалисти, 2020 г

През 1994 г. Янко Мандаджиев създава Спортен клуб „Арда кану-каяк“ с първи и настоящ президент Николай Чолаков. Доста по-късно назряват условия за учредяването на втори клуб по кану-каяк в Кърджали. И това е „Перперикон“,  основан през 2013 г. от братята Андрей и Антон Димитрови.

Сред най-големите фигури на кану-каяка в града наред с Христо Чифтеев, е и Янко Мандаджиев – негов възпитаник, както и други успешни негови състезатели – Манол Манолов (участник на европейско за юноши), Румен Мандаджиев (световно за юноши), Янислав Янев.

Сериозната кариера на Янко Мандаджиев като състезател под ръководството на Чифтеев е маркирана от първите републикански титли за „Арда“ (с Манол Манолов), първото участие на състезател от Кърждали на световно първенство – 11-то място на К4 10 000 (с Иван Манев, Георги Данчев, Валентин. Цветанов) в Дуисбург 1979. Има още три участия на световни шампионати: Нотингам 1981 на К2 10 000 с Иван Лазаров от Асеновград (21 място); Белград 1982 на К4 1000 (9 място) заедно с Георги Райчевски, Борислав Муеров.

Галин Урумов

От 1992-ра досега е единственият селекционер в клуба е Янко Мандаджиев. Запознал е стотици деца с красивия спорт, обучил е десетки състезатели. Най-успешни сред тях са

Димитър Иванов и Мариян Димитров, които са единствените състезатели на „Арда“, участвали на олимпиада. 

В Сидни, Австралия, кърджалийската двойка се класира на 18-то място на 1000 м.

Преди това на игрите през 1996-та в Атланта Димитър е първа резерва, но не стига до САЩ.

През последното десетилетие момчетата и юношите на треньора Мандаджиев печелят за „Арда“ десетки медали в национални турнири и държавни шампионати. Галин Урумов става част от националния отбор юноши и участва в европейско и в световно първенство, а Емирджан Дурали – в два европейски шампионата.

Деян, синът Янко, тръгва по стъпките на баща си в спорта. Става републикански шампион през 2015 година на едноместен каяк в дисциплината 200 м. Участва на Европейското първенство в Унгария, където стига до трето място в „Б“ финал.
В по-новото време момчетата и юношите на треньора Мандаджиев печелят за „Арда“ десетки медали в национални турнири и държавни шампионати. Галин Урумов става част от националния отбор юноши и участва в европейско и в световно първенство, а Емирджан Дурали – в два европейски шампионата.

Двойката Метин Ахмед и Джан Адем, Георги Пройков и треньорът Янко Мандаджиев, получи званието „Треньор на годината’ за 2023 година на община Кърджали в навечерието на 50-годишния юбилей на каяка

Най-силно през последната година е представянето на двойката Метин Ахмед и Джан Адем, които спечелиха 3 златни медала на държавното първенство. Неслучайно получиха приза «Спортист на годината» на община Кърджали в категорията «Юноши и девойки» за 2023 г., а

Другият изявен тандем каякари, Галин Урумов-Георги Пройков, също бе отличен – зае четвърто място в другата категория „Мъже и жени“, в конкурса „Спортист на годината“.

В навечерието на 50-годишния юбилей на каяка Янко Мандаджиев получи званието „Треньор на годината’ за 2023 година на община Кърджали.

В клуба идва и талантливо младо поколение: Венцислав Илков, Ангел Авренлиев, Тодор Иванов, Кристиян Йосков, което се представя успешно. Това дава надежда за бъдещето на каяка в Кърджали.

 

Последвайте ни и във Facebook

4 Отговори

  1. anonim каза:

    bravo

  2. Цветелин Николов каза:

    Станислав Съев също бе възпитаник на спортното училище и многократно бе номиниран за спортист на годината.Жив и здрав

  3. Анонимен каза:

    Без много шум, няколко човека изградиха и потдържат нивото на Кърджалийският каяк и спорт съответно. Всички се съобразяват с нашите каякари. Като запоне от Янко, Манол, Румен, Пламен, Даника, Гената Дако, Бобката и Камбата. Митака и Монката Барабата, Тони, Деян, Галин Прой, Емирджан сега са Джан и Метин и със сигурност ше има още доста.
    Няма да е лошо и да се отбележи годишнината, както си му е ред.

  4. Анонимен каза:

    50 години с много успехи в различни възрасти без да се приказава много. Бачкане упорство и традиции. Браво

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *