Управляващата партия в Турция предлага увеличение на минималната пенсия в страната

Управляващата партия в Турция изпрати в понеделник законопроект до парламента, който ще увеличи минималната пенсия с 2500 лири до 12 500 (378,05 долара) на месец и, както се очаква, ще наложи минимален корпоративен данък на големите мултинационални компании, цитирано от News.bg.

Правителството по-рано заяви, че няма планове за увеличаване на минималната месечна вноска за тази година от 10 000 лири на пенсионер, позовавайки се на по-широките планове за затягане на фискалната политика и спестявания, предназначени да ограничат нарастващата инфлация.

Но с годишната инфлация над 71% миналия месец, удължавайки дългогодишната криза на разходите за живот за турците, основната опозиционна партия призоваваше за повишаване както на пенсионните плащания, така и на минималната заплата, която се задържа стабилна от януари.

Съгласно проектозакона, предложен от Партията на справедливостта и развитието на президента Раджеп Тайип Ердоган, само минималното пенсионно плащане ще се увеличи до 12 500 лири, без увеличение за пенсионерите, които печелят повече.

Около 3,7 милиона от 15,8 милиона пенсионери в Турция получават минималната месечна пенсия, каза председателят на парламентарната група на Партията на справедливостта и развитието Абдула Гюлер при представянето на последния план за спестявания.

Годишната инфлация спадна до 71,6% през юни от връх над 75% през май, започвайки това, което се очаква да бъде устойчив спад към около 42% до края на годината. Централната банка запази основния си лихвен процент на 50% през последните месеци след агресивна кампания за затягане.

Проектозаконът включва и нови планове за спестявания, целящи укрепване на справедливото данъчно облагане, включително минимален корпоративен данък.

Минимум 15% корпоративен данък ще бъде наложен на мултинационални компании, които имат повече от 750 милиона евро ($817,58 милиона) годишни консолидирани приходи, става ясно от проектозакона, потвърждаващ предишни коментари на финансовия министър.

Планът също така повишава корпоративния данък за компании, които управляват проекти за публично-частно партньорство, включително нови мостове и магистрали, до 30% от 25%.

Източник: Факти
Снимка: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *