Поповският музей донесе в Кърджали духа на капитан Петко войвода (Снимки+Видео) Показа 200-годишни носии от Беломорска Тракия

Владимир Иванов е директор на Историческия музей в град Попово от 2020 година.

Девизът на музея е „Отваряме очи, докосваме сърца!“, който екипът му следва в работата си.Това са установили всички, онези които вече са разгледали неговата експозиция. Тя няма аналог в страната.

В музея има няколко атрактивни къта, където с очите, ушите и ръцете си се докосваме до историята. По думите на директора, както никъде в България, насърчават пипането на експонатите, защото само така емоционално се свързваме с миналото ни.

Музеят участва във второто издание на пътуващия фестивал „Вкус фест“, организиран от Народно читалище „Обединение 1913“ в Кърджали. Представи за първи път на открито подвижната си изложба „От киноцентъра до музейната витрина“, с уникални носии-костюми от реквизита на филма „Капитан Петко войвода“.

Интервю на Ваня ИВАНОВА

 

Показвате в Кърджали уникални дрехи, използвани в известния български филм за капитан Петко войвода. Как се оказаха те точно в Попово?

– Когато решават да снимат филма Капитан Петко войвода в края на 70 години, по случай »1300 години България» кинаджиите решават да не използват съвременни сценични облекла за актьорите. Те правят една експедиция, за да проучат района, където е роден, израсъл и развивал своята дейност като революционер капитан Петко войвода.  В продължение на няколко месеца обиколки по селата попадат на уникални български народни носии от Елхово, Ивайловград, Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач и от Доганхисар – родното място на войводата. Специалистите казват, че по-голямата си част от тях са изработени преди повече от 200 години. Когато приключват снимките, от екипа се чудят какво да правят с костюмите. Както знаете, оператор на филма е известният Димо Коларов. Той е от село Светлен, много близо до Попово, сега – квартал на града. Хрумва му да подарят тези костюми на местното тракийското дружество, най-голямото в Северна България, включващо преселници от Беломорска Тракия. и целият екип се съгласява. Дарението е факт, обаче дружеството няма условия, няма къде да ги съхранява. Тогава носиите попадат във фонда на Историческия музей в Попово. Не виждат бял свят допреди 7-8 години, когато е решено да се направи една подвижна изложба с името: „От киноцентъра до музейната витрина“.

– Изложбата вече е обиколила много места, има ли интерес към нея?

– Много бързо набрахме популярност, изложбата е обиколила почти цялата страна, била е във всички областни центрове, включително и в Кърджали преди три години, както и в други големи и малки градове. Само преди два месеца бяхме поканени от дружеството на българите в Гърция. Подредихме я в родната къща на Войводата, стана истинска сензация за нашенци в Северна Гърция. Дойдоха дори от остров Крит, където Капитанът развива активна революционна дейност. Заради приноса му за освобождението на Гърция, той е признат за национален герой и на южната ни съседка. Сега се стягаме за остров Крит, където ни поканиха. Навсякъде, където отидем, има сериозен интерес – близо 200 годишни носии, в толкова добро състояние няма къде да се видят, освен при нас.

Обикновено изложбите се редят в музеи или галерии. В Кърджали ги показвате за първи път на открито. Не ги ли излагате на опасност?

– Много сериозно се замислих, защото по принцип не е редно. Това са културни ценности, които се съхраняват при специални условия, а навън може да станат и прецеденти. Реших да направя това изключение, защото бяха много любезни и настоятелни председателят и секретарят на кърджалийското читалище «Обединение 1913». Експонирахме и само след 2 часа ги прибирахме, като не отделяхме очи от тях през цялото време, защото са изключително ценни.

Като директор на културна институция, можете ли да кажете че музеите са достатъчно финансирани от държавата?

– Има си стандарт, който е за всички музеи в България и еднакъв, независимо колко е голям музея. За музейната дейност той се определя всяка година с решение на Министерски съвет. Да кажа, че сме много доволни ще излъжа, но и ако кажа, че сме недоволни също ще излъжа. Имаме достатъчно средства, държавата се грижи за музейното дело в България. Миналата година бюджетът на всички музеи беше чувствително увеличен, няма от какво да се оплакваме.

Тук не знаем много за вашия музей. Какво би ни привлякло да го посетим?

– Нашият музей е уникален, той е със стогодишна история. През 2016 година е взето решение да се санира сградата на музея, но тъй като е паметник на културата, изолацията трябва да се сложи отвътре. Вследствие на това решение старата експозицията вече не може да се показва, както преди. Поне 4 години музеят остава без нея. През 2020 година с екипа успяхме да направим една съвсем нова и различна експозиция. В момента всеки, който дойде, се възхищава и казва, че в България такъв тип експозиция няма. Тя е хитова, интересна, интерактивна, модерна, няма нищо общо с традиционната представа на човек за  музей. Концепцията й е да не показва и разказва по познатия и очакван начин, да не натоварва посетителите с излишна фактология, а да предизвиква емоции чрез темите, по които е подредена. Всичко се пипа, докосва, човек влиза в контакт с историята. Направен е по един различен начин за българските стандарти, смея да твърдя, че сме един много атрактивен музей.

– Ние си имаме Перперикон, а Попово с какво може да се похвали?

– На 5 км от града, на трасето на автомагистрала Хемус се намира античната  крепост Ковачевско кале, изключително интересна, огромна – археологически обект с уникално местоположение и достъпност. Можем да се похвалим с огромен посетителски център, заседателна зала със сто седящи места, амфитеатър с трибуна, където се правят концерти, антични вани и няколко базилики. Въобще има много интересни неща, елате и вижте.

Снимки: Ваня Иванова

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *