10 души ще работят в новото общинско звено Посетителски информационен център То ще управлява новопостроения посетителски център на Перперикон, археологическия комплекс и създадения наскоро туристически информационен център в Кърджали

Валентина ИВАНОВА

На предстоящата сесия кметът Ерол Мюмюн ще предложи на общинския съвет да бъде създадено ново звено, което да управлява построения посетителски център на Перперикон, археологическия комплекс и създадения наскоро туристически информационен център в Кърджали.

За археологически комплекс от години се коментира, че не може да бъде на подчинение на Регионалния исторически музей, тъй като институцията е натоварена със съвсем други задачи и функции, а и няма предвиден щат. Очакванията на хората, работещи в туристическия бранш, бяха насочени към строящия се дълги години Посетителски информационен център на Перперикон, който да поеме управлението на най-посещавания обект в областта.

Строежът на новата му сграда приключи и предстои неговото официално  откриване. Той стана по проекта «Древните Родопи и Егея – Културен коридор в подкрепа на развитието на региона”, по Инвестиционен приоритет 6 «Съхраняване, опазване, популяризиране и развитие на природното и културното наследство” на Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция-България 2014-2020 год.

Перперикон

По проект Община Кърджали трябва да го управлява за периода на устойчивост от 5 години, но вероятно това ще продължи и след този период.

Анализът, направен към проектното предложение през 2017 г., показва, че след изграждането му трябва да се назначат минимум 8 души персонал.

В същото време вече заработи новосъздаденият туристически инфорамационен център в Кърджали. Той няма да ползва помещението пред арена „Арда“, а нов офис, на булевар „Беломорски“, в бл. „Младост“ 2, до филиала на Регионалната библиотека „Н.Й.Вапцаров“. Предвидени са 2 щатни бройки.

На сесията на 19 юли се очаква общинските съветници да одобрят предложението на кмета. За да заработи едно толкова важно за туризма звено, трябва да се изготви и утвърди Правилник за условията и реда за организацията и дейността на звено „Посетителски информационен център“, който също да се гласува от местния парламент.

 

Снимки: Ваня Иванова

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *