Златаровци превръщат Гимназията по туризъм в привлекателно училище Реализираха проект по ЦОИДУЕМ

Нов живот

През месец септември 2023 година в  гимназията по туризъм стартира проект,  финансиран с подкрепата на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства. Той бе одобрен от възможните 100 с 80 точки. Целта на проекта бе  да направи училището привлекателно за млади хора. Темата на проекта бе: „Многообразието в интеркултурното приятелство и единни в общуването“. Приоритетът,  по които работи гимназията бе: Реализиране на мерки за ранен и равен достъп  до предучилищно и училищно образование на деца и ученици от етнически малцинства, чрез осъществяване на процес на десегрегация и/ или  прилагане на мерки за преодоляване на демографски, социално- икономически и културни бариери.

Преките участници в проекта бяха  216 ученици. От тях 50 ученици от уязвими групи от училището се включиха и участваха в предвидените  различни проектни дейности. Двадесет и двама педагогически и непедагогически специалисти от училище, двама  родители и двама представители на местната власт се включиха в обучения и семинари на тема: „Стратегии за многообразието в контекста на междукултурното общуване. Споделяне на модели за добри практики с етническите малцинства“. Във всяка една от дейностите бяха обхванати   представители на различни етноси.

Чрез проекта се реализираха  различни форми и образователни дейности в направленията Гражданско образование, Изкуства и Спорт, интерпретирани по нов, иновативен начин – през призмата на интеркултурното образование, кулинарни изяви, и др. дейности, организирани съвместно с родители и представители на местната власт. Закупиха се безплатни карти за транспорт, необходимите учебни пособия и помагала на всички участници. Ръководител на проекта бе директора  на гимназията –  инж. Марияна Стратиева, а координатор на всички дейности бе старши учител Георги Гарабедян.  С одобряването, спечелването и реализирането на проекта,  златаровци  пожънаха поредния си заслужен успех  в сътрудничество между учениците от различни етноси и работа си в мултикултурна среда.

 

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *