Обявиха бедствено положение в Хасковско, пожари горят в общините Ивайловград и Тополовград

Частично бедствено положение се обявява от днес на територията на област Хасково, обхващато общините Ивайловград и Тополовград. Заповедта е на областния управител Мехмед Атаман.

Голям пожар е обхванал ивайловградското село Горноселци към 14 часа. Има изгорели 10 къщи. Екипи на РСПБЗН Ивайловград, ДГС – Ивайловград и представители на Община Ивайловград са на място. За съжаление силният вятър към момента сменя посоката на огъня и ситуацията е усложнена. Областният управител на Област Хасково е обявил бедствено положение. Кметът на Община Ивайловград също е на място и следи обстановката.

Другият голям пожар е в село Стрем, Тополовград. Към настоящия момент двата пожара не могат да бъдат овладяни, поради засушаването, високите температури,
силния вятър и пресечения терен. Съществува опасност за увреждане здравето на хората и значителни вреди на земеделски насаждения, жилищни и стопански постройки, поради което е необходимо спешно да се предприемат действия за защита на населението в засегнатите общини и райони, посочва в Заповедта си областният управител.

Той нарежда да се предприемат мерки за ограничаване и ликвидиране на пожара със силите на РД “Пожарна безопасност и защита на населението” – Хасково и доброволните формирования към общините. При необходимост поетапно да се привличат допълнително сили от състава на единната спасителна система, както и верижна техника, собственост на търговски дружества, с която да се правят просеки и милиризованите ивици. Общото ръководство на гасенето на пожара
да се осъществява от директора на РД ПБЗН – Хасково.

Кметовете на общините трябва да оповестят населението в засегнатите райони за предотвратяване на обгазявания и нещастни случаи, а органите на МВР в да оказват пълно съдействие.

Източник: xnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *