Лошият път до залива Енчец отблъсква туристите, бизнесът отчита загуби (Снимки+Видео)

  • Трасето от квартал „Боровец“ до “Емона“, „Моби Дик“ и хотелите в района не е ремонтирано от 30 години
  • Държавата отпуска милиони левове целеви средства, но дали ще отидат за инфраструктура в сектора или в села, където турист не е стъпвал никога, притесняват се предприемачите в Кърджали

Валентина ИВАНОВА

Лошото състояние на пътя от Кърджали до зоните за отдих в заливите Енчец и Главатарци отблъсква все повече туристи. Бизнесът вече отчита загуби.

Миналата година и в началото на 2024-та петък, събота и неделя на корабът „Емона“, плаващия ресторант „Мобидик“ и съседните хотели посрещахме 2000-2500 гости. Бяхме притегателен център. Нямаше турист, пристигнал в Кърджали, да не дойде на язовира. Сега сме в разгара на сезона, а наплив няма, коментира Мирослав Шопов, собственик на „Емона“.

Пътят от Енчец до залива не е ремонтиран през последните 30 години. Пострадал е от свлачищни процеси, прекарване на комуникации, спукани тръби и дъждове.

 

В Главатарци бе направен ремонт на пътя преди две години, когато бе прокаран централният водопровод от язовир „Боровица“. Тогава трябваше общината да доплати, за да стане той двулентов, но това не се случи. Резултатът вбеси хотелиерите – от 4,50 м ширина платното стана 3,40 м и автомобилите не могат да се разминават. Никой не отчете перспективите за развитието на курортното селище и очакванията за увеличаване на трафика, припомня Шопов.

В същото време участъкът в квартал „Боровец“ не е пипнат. Наскоро поизкърпиха дупките, но продължават да се стичат води.

През последните години бизнесът се е наслушал на обещания от общинската власт, след които резултати няма. Сега надеждите му са насочени към новия кмет, който демонстрира загрижено отношение към развитието на туризма.

Ерол Мюмюн даде дума пътят да бъде асфалтиран, но сезонът започна и ресторантьорите и хотелиерите сме силно притеснени. Ако състонието се запази такова, резултатите през следващият сезон ще са катастрофални, споделя мнението на своите колеги Мирослав Шопов. И добавя: Поставете се на мястото на туриста. Няма как да дойдеш на почивка, а да прекараш времето си в сервиз, да сменяш спукани гуми или да оправяш повреди.

В същото време държавата е отпуснала милиони левове целеви средства за ремонт на пътища до туристически обекти. Предприемачите в бранша са разтревожени дали парите ще отидат на места, където не е стъпвал турист, или ще решат неотложните проблеми с трасето от село Енчец до “Емона“, „Моби Дик“ и хотелите в залива. Те очакват от администрацията да разгледа компетентно нуждите и важността на обектите. Например, интересът към моста на Лисиците през последните 2-3 години нараства постоянно, но няма път и хората трябва да ходят 1,5 км пеша.

Освен лошото състояние на трасето от квартал „Боровец“ до цялата северна страна на язовира, факторите, отблъскват гостите, са задръстванията в града, липсата на указателни табели на входа на Кърджали, няма и атракциони в зоните за отдих. Единственото хубаво нещо е изградения с дарения параклис „Свети Николай Мириклийски Чудотворец“. Инициатор и най-голяма финансова подкрепа дойде от проф. д-р Иван Гаврилов, началник на клиниката по гръдна хирургия в Университетска болница по онкология в София, и Ангел Авренлиев, собственик на „Моби Дик“.

Мирослав Шопов

Надежда вдъхва стартиралият туристически портал „Vizit Kardzhali“, който може силно да подкрепи фирмите, работещи в бранша, и да обедини усилията на общинската власт и предприемачите за подобряване на условията в този важен за региона сектор на икономиката. Но най-важното е да се оправят пътищата, подчертава Мирослав Шопов.

Параклисът „Свети Николай“

 

 

Последвайте ни и във Facebook

2 Отговори

  1. Анонимен каза:

    Мирославе, нали политици лъжеха българският народ, че България щяла да стане „Швейцария“ на балканите . Е, стана ли да ама не . Седнали с мечката мед да ядат . За 34 години нещо смислено да е построено или направено . Сигурно си ходил в Швейцария и си видял какви пътища имат хората и какви кораби плуват по техните големи езера . И най-важното как живеят .

  2. Василев каза:

    Предприемачите искат хората по селата да мизерстват в кал и разбити пътища, а те да лапат и техния малък дял. Бръкнеге се малко в джоба и си оправете пътя, за луксозни возила яхти, палати като дворци имате пари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *