Излезе първо класиране за гимназиите след 7. клас Недоволните от подредбата следва да подадат заявление за участие във втори етап до 17 юли включително

Министерството на образованието и науката публикува първото класиране от приема за гимназии след 7. клас – малко по-рано от обявения час – 15 ч.

Проверката става в системата https://infopriem.mon.bg с входящ номер и идентификационен код.

Срокът за записване на класираните ученици в училищата или подаване на заявление за участие във втори етап е 15 – 17 юли 2024 г.

Ето и какво следва да направите, след като излязат резултатите от класирането.

Учениците, класирани по първо желание след първи етап на класиране, се записват в училището, в което са приети – в срок от 15 юли до 17 юли вкл. В противен случай не запазват мястото си и то се обявява като свободно за II етап на класиране.

Учениците, които не са удовлетворени от класирането си на първи етап, следва да подадат в училището, в което са класирани, заявление за участие във втори етап на класирането в срок до 17 юли вкл. Желанията не се пренареждат и кандидатът може да се класира на втория етап само на по-предно желание или на това, което е приет на първо класиране. Ако няма възможности за по-предно класиране, кандидатът запазва мястото си от първия етап на класирането (след като е подал заявление за участие във втория етап на класиране).

Некласираните по нито едно желание на I етап на класиране ученици участват автоматично във II етап на класиране, като не е необходимо да подават заявление. Независимо от резултата от втория етап на класиране ученикът следва да се запише в училището, в което е класиран – на 22, 23 или 24 юли вкл.

За неуспелите да се класират или неудовлетворени от втория етап на класирането и незаписали се ученици съществува възможност за участие в трети етап на класиране. Подаването на документи за участие в трети етап на класиране е в срок от 26 юли до 29 юли вкл. (без събота и неделя!). За целта следва да се подаде ново заявление. В заявлението желанията се подреждат съобразно останалите свободни места в паралелките за този етап. В трети етап на класирането участват и тези, които не са кандидатствали до момента.

След обявяване на резултатите от третия етап на класиране следва записване на класираните ученици – на 31 юли и 1 август 2024 г.

Свободните места след трети етап на класиране се обявяват в срок до 2 август. Следва четвърто класиране с подаване на ново заявление и посочване на желанията, само за свободните места, като това е на 5 и 6 август. Записването е на 8 и 9 август. Попълването на незаетите места в паралелките след четвърти етап на класиране се осъществява в съответните приемащи училища в срок до 11 септември вкл. по определен от директорите ред. Необходимата информация се получава от директорите на приемащите училища, където се извършват подаването на документи и класирането.

Източник: segabg.com

1 Отговор

  1. Таня каза:

    Първо класиране в община Кърджали за 8 клас – никаква информация! Минимален бал, максимален бал, няма такова животно. Ще ви закрият още паралелки и специалности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *