Ердоган: Турция няма да одобри опитите на НАТО да си сътрудничи с Израел

Турският президент Тайип Ердоган каза, че не е възможно НАТО да продължи партньорството си с израелската администрация, съобщава Reuters.

„Докато в Палестина не бъде установен всеобхватен, устойчив мир, опитите за сътрудничество с Израел в рамките на НАТО няма да бъдат одобрени от Турция“, каза Ердоган на пресконференция на срещата на върха на НАТО.

„Турция също продължава дипломатическите си усилия за прекратяване на руско-украинската война, каза той.

Ердоган коментира още, че е инструктирал турския външен министър Хакан Фидан да се срещне с президента на Сирия Башар Асад, за да започне възстановяване на отношенията със Сирия.

Турция ще отправи покана към Асад „по всяко време“ за възможни преговори за възстановяване на отношенията между двете съседки, каза Ердоган в неделя.

Относно продажбите на F-16 на Турция Ердоган каза: „Разговарях с г-н Байдън. „Ще разреша този проблем след 3-4 седмици.”

През март Сенатът на САЩ отхвърли опитите да се спре продажбата на изтребители F-16 и комплекти за модернизация на Турция на стойност 23 милиарда долара, разрешена от администрацията на президента Джо Байдън, след като Турция одобри присъединяването на Швеция към алианса на НАТО.

Той също така каза, че Турция очаква солидарност от съюзниците в НАТО в борбата си срещу тероризма.

„Целта на Турция е да стане постоянен член, а не само наблюдател, в Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС)”, заяви Ердоган.

Източник: trud.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *