Институции не чуха гласа на стотици хора от Дрангово, не са заедно с тях

Валери КОВАЧЕВ

През февруари тази година родителите на децата, които учат в Основно училище „Васил Левски“  в село Дрангово, община Кирково, изпращат Отворено писмо до министъра на образованието и науката Галин Цоков, до председателя на Комисията по образование в Народното събрание Красимир Вълчев, до областния управител на Кърджали Никола Чанев и до председателя на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ Юлиян Петров. Копие от писмото е изпратено до кмета на община Кирково и до началника на Регионалното управление на образованието в Кърджали.

Родителите на учениците, подкрепени от цялото население на Дрангово и работещите в училището се обръщат към тези институции с молба и надежда да преразгледат Списъка на защитените детски градини и училища и в него да се включи училището в Дрангово, което досега е било в този списък. Един от аргументите им е, че няма драстичен спад в броя на децата, които учат в училището в Дрангово. Посочват, че при последното преброяване населението на Дрангово е над 900 души, от които над 40 млади семейства с малки деца. Предупреждават, че със закриването на училището младите ще напуснат селото и Дрангово ще бъде поредното „закрито“ село.

В училището в Дрангово се обучават 27 ученици. Числеността на персонала е 9 щатни бройки – от които 6 педагогически и 3 непедагогически.

Към Откритото писмо родителите прилагат подписка от населението срещу закриването на училището, подкрепена от около 500 души.

Но нито аргументите, нито подписката дават резултат. Институциите, до които е изпратено Отвореното писмо, не чуват какво искат хората от Дрангово, едно от най-големите села в община Кирково и област Кърджали. Училището е открито през учебната 1924/1925 г. и наесен трябва да чества 100-годишен юбилей.

На 27 юни Общинският съвет в Кирково взе решение да закрие училището в Дрангово от 1 септември 2024 г. За това гласуваха общинските съветници от ДПС, с изключение на двама, като единият е от Дрангово. Съветниците от групата на ГЕРБ гласуваха против.

Мотивите за закриването на училището в Дрангово, посочени в решението на Общинския съвет са: поради намаляване на броя на децата и учениците; осигуряване на качествено образование на учениците; създаване на конкурентна среда и адаптация на учениците; даване на равен старт за обучение и образование; осъвременена материална база; осигурен транспорт; целодневен вариант на обучение; столово хранене.

На кмета на общината е възложено да представи на министъра на образованието е науката мотивирано предложение за закриване на училището в Дрангово.

Учениците от Дрангово се пренасочват към СУ „Никола Й. Вапцаров“ в Бенковски. Всеки ден ще пътуват по шестнадесет километра. След като никой не ги чу няколко млади семейства вече взеха решение да напуснат селото и се насочиха към града. Голямото обезлюдяване тепърва предстои. Или както казват родителите Дрангово ще бъде поредното „закрито“ село.

 

Последвайте ни и във Facebook

1 Отговор

  1. Сапьор каза:

    Може целта да е обезлюдяване като Странджа и после концесия за добив на руда, в района има залежи проучени от тошово време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *