Хасан Азис: В писмото си Доган призовава, не налага. Сега на ход са колективните органи на партията

Когато председателите на партията и почетният председател Ахмед Доган си говорят с писма, това е знак, че има проблем. Когато между председателите има разминаване по политики това също е знак, че има проблем.

Това заяви бившият кмет на Кърджали и едно от знаковите лица на ДПС Хасан Азис.

Той отбеляза, че от 33 г. е член на ДПС и няма друго поведение, освен да спазва устава на партията. Азис посочи, че в последните дни е постоянна комуникация с Ахмед Доган. По думите му двамата са обсъждали сегашното и бъдещето развитие на ДПС.

Хасан Азис отбеляза, че в устава на партията ясно са посочени мястото и ролята на почетния председател. Той подчерта, че според член 9А основателят и първи председател е почетен председател на ДПС. Той олицетворява и изразява ценностите на партията. Почетният председател може да свиква заседания на колективните органите. Това означава, че има активни функции и отговорности, поясни Хасан Азис.

По думите му ДПС е система партия, с правила, ценности и традиции. Решеният тук не се взимат на базата на емоции, категоричен е той.

Хасан Азис отбеляза, че обращенията в първо лице единствено число, не са характерни за партията, визирайки множеството изявления на Делян Пеевски в последните месеци.

Хасан Азис отбеляза, че в писмото си Доган призовава, а не налага. Призивът за оставки е насочен към колективните органи, коментира той.

Азис отбеляза също, че по устав почетният председател може да свика заседание на Централното бюро, но уточни, че не знае дали се готви да го направи.

Ахмед Доган поиска 6 оставки:

  • Делян Пеевски – един от двамата председатели на ДПС;
  • Халил Летифов – зам.-председател на ДПС и член на Централното оперативно бюро;
  • Станислав Анастасов – зам.-председател на ДПС и член на Централното оперативно бюро;
  • Хамид Хамид – зам.-председател на парламентарната група на ДПС и член на Централното оперативно бюро;
  • Ертен Анисова – зам.-председател на парламентарната група на ДПС;
  • Радослав Ревански – член на Централното оперативно бюро.

Именно Централното бюро трябва да реши какво ще се случи с поисканите оставки.

Изречението „Късно е либе за китка“ в писмото на почетния председател Азис преведе като „връщане назад няма“.

Припомняме, че в началото на месеца депутатът Рамадан Аталай обяви, че има разрив между Делян Пеевски и Ахмед Доган. Аталай бе изключен от парламентарната група на ДПС. Разцеплението в редиците на партията стана очевидно и от гласуването за проектокабинета на Росен Желязков. 14 народни представители от ДПС гласуваха „Против“.

Другият съпредседател на ДПС Джевдет Чакъров подчерта, че партията не може да се управлява еднолично. Ден по-късно Джейхан Ибрямов също бе изключен от парламентарната група. Депутатът Ердуан Мехмед пък се отрече от подкрепата си за кабинета Росен Желязков.

17 депутати от ДПС излязоха с декларации, в които настояваха да има един лидер – Ахмед Доган. Почетният председател на партията се срещна с въпросните народни представители.

Делян Пеевски отбеляза, че конфликт между него и Ахмед Доган няма и не може да има.

След няколко дни мълчание Ахмед Доган поиска оставката на Делян Пеевски и други знакови лица от ДПС. Пеевски категорично отказа да подаде оставка.

Източник: Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *