Доброволци маркираха пътеката до връх Бездивен Туристическият информационен център планира да поднови табелите и на други маршрути в Кърджали

Нов живот

По инициатива на новия Туристически информационен център – Кърджали /ТИЦ/ доброволци поставиха временна маркировка с лента до една от забележителностите – връх Бездивен. Това съобщи за «Нов живот» Маргарита Янева.

Маршрутът започва преди село Ненково, от бетонния мост. Първата лента е поставена веднага след моста. Целият маршрут прави един пълен кръг. Пътят на качване минава през селото, след това през кошарите, където има чешма с вода (много важно за дълъг преход), и през вековна букова гора с невероятно хубава вода.

След качването до върха, следва слизането по панорамна пътечка, която отнема около 3 часа. Откриват се невероятни гледки на местности и светилища. Минава се покрай светилището на бог Залмоксис. Скалите са във форма на мъжки профил. Според легендата, бог Залмоксис се е преродил в скала. Има пещера по-голяма от Утробата.

Връх Бездивен е красив и леснодостъпен връх в Източните Родопи. Той се намира западно от Кърджали, близо до село Русалско. Висок е 1140 м.

Пътят също се пресича с пътеката за Казаните и се виждат Христовите скали в далечината. В края на пътеката е и отбивката за Калпак кая.

От ТИЦ препоръчват местността да се види от всеки турист.

 

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *