В Петково кипи подготовка за събора в събота

  • Очакват се потомци от цял свят да се завърнат в родния край
  • За новоизбрания кмет Стефан Парунев това е първа проява от този мащаб

Валентина ИВАНОВА

На 13 юли е традиционният събор в смолянското село Петково. Празникът започва в 11 часа с водосвет в църквата „Свети Йоан Предтеча“. На обяд е курбанът за здраве, а вечерта – тържествената част и концертът. За водеща на тържеството е определена Веселина Бабаджанкова. На сцената ще се качат оркестър „Евридика“, трима гайдари от известния смолянски състав „100 кабагайди“, певицата Христина Беждремова и младият акордеонист Мартин Жеков. Това съобщи за „Нов живот“ кметът Стефан Парунев.

Всяка година около Петровден местните хора и техните потомци от цял свят се събират, за да се повеселят и да споделят своята обич към родния край.

Съборът има дълга традиция. През последните години родолюбивите петковци реализират редица дръзки идеи в опустялото село и му вдъхват нов живот.

За новоизбрания кмет Стефан Парунев това е първата проява от този мащаб и той полага всички усилия да създаде необходимите условия за всички жители и гости, които ще дойдат в китното родопско село в събота.

Доста работа е свършена. Подменен е покривът на параклиса „Св.Св.Кирил и Методий“ в близост до седемметровия метален кръст, издигнат миналото лято. До него е започнало изграждането на чешма, като материалите са дарени от Даниел Дукови семейство Гугуланови от Кърджали.

Старото училище

Ентусиазирани доброволци бързат да монтират табели на входа и изхода на селото, които също са дарение.

Кметът разказа за спечеления проект пред ПУДОС, който е дал възможност да бъде обновен центърът на селото. Вече са поставени пейки кошове за смет, поставено е ЛЕД-осветление и стойки за 10 велосипеда. Предстои изграждането на детски кът по същия проект – вече са поръчани уредите.

Кметът Стефан Парунев

Другата успешна инициатива е със средства от община Смолян. Те ще позволят да се маркира пътеката от центъра на селото до параклиса „Свети Атанасий“, като там ще се подставят пейки и ще се обособят кътове за отдих. Ще има и информационни табели за историята на храма и вековния дъб до него.

Свързани с Петково родолюбци от страната и чужбина подеха преди време кампания за спасяване на старото училище. Със събраните средства бе изградена нова стена на мястото на срутената и така бе преустановено рушенето на сградата. За съжаление, парите не са достигнали за ремонт на покрива, откъдето идват големите беди. Всички се надяват и това да стане един ден, за да остане за поколенията школото, пазило духа на селото години наред.

 

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *