ДПС-17 си смени името на ДПС-Доган, парламентарната група се разцепи по оста Доган-Пеевски

Неформалното разцепление в парламентарната група на ДПС вече е обозначено по оста Доган-Пеевски. А в медиите започна се прави разграничение на ДПС-Доган и ДПС-Делян, което излиза дори в заглавия.

До вчера 17-те депутати, които бойкотират Делян Пеевски и бяха на среща с Ахмед Доган в Росенец, изпращаха информация и прессъобщения до медиите като ДПС-17.

От днес те са вече ДПС-Доган. С това име е вече и имейл адресът им.

Групата на ДПС-Доган включва следните депутати:

Джевдет Чакъров
Джейхан Ибрямов

Рамадан Аталай
Севим Али
Ализан Яхова
Валентин Тончев
Анджей Джандев
Едис Даудов
Ешереф Ешереф
Левент Мемиш
Мехмед Салим
Тимур Халилов
Фатме Рамадан
Хабибе Расим
Хайри Садъков
Юсеин Вейселов
Ердуан Мехмед
Марио Рангелов

В групата на ДПС-Делян са депутатите:

Байрам Байрам
Цветан Енчев
Димитър Аврамов

Искра Михайлова
Иво Цанев – Видин
Николай Златарски
Хюсеин Хафъзов
Станислав Анастасов
Небие Кабак
Надя Петрова
Йордан Цонев
Шендоан Халит
Ибрахим Зайденов
Ертен Анисова
Фатима Йълдъ
Хамид Хамид
Халил Лятифов
Хюсни Адем
Ахмед Вранчев

 

Към момента парламентарната група на ДПС е от 44 народни представители.

По време на гласуването за кабинета на ГЕРБ вотът на групата се разцепи, като част от депутатите последваха повелята на Ахмед Доган да не подкрепят проектокабинета, а останалите гласуваха „за“ – както призова Делян Пеевски.

Така 30 души гласуваха ‘за“ проектокабинета, а 16 – „против“. Последва изключване на депутатите Рамадан Аталай и Джейхан Ибрямов и от 46 депутатите на ДПС останаха 44.

Това все още е с 5 депутати повече от тези на третата сила ПП-ДБ, които имат 39.

Вчера 17-те депутати от ДПС, които подкрепят почетния председател д-р Ахмед Доган, приеха решение да не участват в насроченото заседание на парламентарната група.

Официално групата обаче все още не се е разцепила.

„Ахмед Доган установи авторитарен режим вътре в ДПС. Това е една авторитарна партия. Той е началото. Той е на върха. Той, както казват, е обожествяван“, каза доц. Михаил Иванов, бивш съветник на президента Желю Желев по етническите въпроси пред „Свободна Европа“. Доган обаче „може би по модела на БКП създаде и поддържаше органи, които бяха колективни“.
От друга страна „Пеевски дава доста пари на партия. Представете си, че го няма Пеевски. Тези пари ще спрат. Това ще удари в организацията. Това е зависимост. Това е много силна зависимост“, каза доц. Иванов. По думите му „Пеевски дава парите, там му е силата“.

Конфликтът Доган – Пеевски няма предвидим изход. „Доган владее долу общия състав на привържениците. Там е неговата сила. Той няма толкова пари“, каза доц. Иванов. В същото време „Пеевски е много по-активен“. С посочването на „дерибеите“ като враг Пеевски „търси аргументи и за защита, и за да организира силите си за настъпление“.

Привържениците на ДПС „се чувстват като общност. Те казват: “ние сме депесари, ние сме една общност“. Доган никога не посегна на това“, каза доц. Иванов. „Докато Пеевски не казва: „вие сте общност“. Пеевски води политика на корпорация: аз съм босът, аз каквото кажа. Вие трябва да се подчинявате. Той играе ролята на господаря“, каза доц. Иванов.

По думите му „това не е еднократен сблъсък. Нещата ще продължат. Процесът на противопоставяне ще продължи, може би с приливи и отливи, подчерта доц. Иванов.

Източник: Епицентър

1 Отговор

  1. показаха си рогата каза:

    скъсахме се да изкараме хората за гласуват, а те ще ми се делят без да са ни питали. Ха са се разделили по същия начин ще призовем за друго .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *