Цените на кафето продължават да растат

Цената на кафето по рафтовете на британските супермаркети се е повишила с около 15% от 2023 г. насам.

Компаниите за печене на кафе са били принудени да повишат цените и да намалят рентабилността, тъй като разходите за суровини са се увеличили, заяви Лаваца, като отдаде това на намаленото предлагане в резултат на изменението на климата.

Котировките на фючърсите за кафе „Арабика“ надхвърлиха 2,4 долара за паунд и се доближиха до двугодишния връх от 2,5 долара за паунд, регистриран през април. Това се дължи, наред с другото, на намалените доставки от Виетнам поради неблагоприятните климатични условия.

През първата половина на годината износът на кафе от Виетнам е намалял с 10,6% в сравнение със същия период на миналата година – до 902 хил. тона, по данни на статистическото управление на страната.

Световните цени на кафето се повишиха значително през второто тримесечие поради силната гореща вълна в основните райони на отглеждане на кафе в Азия. Котировките на фючърсите за „Робуста“ в Лондон към края на юни се увеличиха с 18,1% спрямо края на март, а на фючърсите за „Арабика“ – с 20,6%.

Компанията „Lavazza“, основана през 1895 г. в Торино, е сред най-големите за производство на кафе в света. В края на 2023 г. приходите ѝ нараснаха с 13% до 3,1 млрд. евро.

Групата „Lavazza“ включва компании като френската „Carte Noire“, датската „Merrild“ и канадската „Kicking Horse Coffee“. Групата разполага с осем производствени обекта в Италия и четири други държави. В нея работят над 4 000 души.

Източник: БНТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *