В ивайловградското село Плевун стягат Празник на траханата Майсторката на тестения деликатес Теменужка Матева инициира създаването на кулинарен фестивал с международно участие

Валентина ИВАНОВА

Майсторката от Ивайловград Теменужка Матева е инициатор за създаване на Празник на траханата в село Плевун. Тя е срещнала силна подкрепа от общината и от неправителствената организация «Кулинарните фестивали на България». Организацията вече тече, планирана е датата 3 август 2024 година.

Очаква събитието да привлече производители от различни краища на страната, както и от Гърция и Турция. В България такива райони са Свиленград, Асеновград, Сливен, Благоевград, Момчилград. Майсторите ще могат да обменят полезни практики и всеки да покаже своя начин, характерен за съответния район. Гостите ще могат да дегустират вкусните гозби с трахана, приготвени на място, и да се забавляват с хубава българска музика, фолклорни изпълнения и полеви игри за цялото семейство.

От няколко години ивайловградчанката Теменужка Матева възражда традицията за приготвяне на трахана и нейното популяризиране в страната и чужбина. След като изрови старите рецепти на бабите, тя възроди обичайната храна на българите от векове, като я дообогати, влагайки различни зеленчуци и билки. Но запази естествения традиционен начин и на приготвянето, и на съхраняването й, без консервиране и използване на хладилник.

Матева дори създаде и работилница за трахана в стара къща в село Плевун, където с демонстрации и дегустации показва предимствата на екологичната храна.

Подобен кулинарен фестивал се организира за първи път в България.

Траханата произхожда от Персия и се среща в Югоизточна Европа и Близкия изток. Tя е „жива храна“, богата на млечнокисели бактерии, тъй като се замесва с квас.

В България в старите времена се е приготвяла през лятото, когато жътвата е преминала, житото е събрано и слънцето е най-силно, за да може да се изсуши добре. Така семейството си е осигурявало питателна храна за зимните месеци.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *