Лирата на Орфей сияе в цветове и светлини, превръща се в атракцията на Кърджали (Снимки+Видео) Струните й «пеят» с мощен воден поток

Нов живот

В социалните мрежи непрекъснато се публикуват снимки, видеоклипове и думи на възхищение от жители и гости на Кърджали, преминаващи покрай Лирата на Орфей.

Зеленият остров на кръговото кръстовище пред Автогара «21 век» години наред беше занемарен. Отношението към пластиката не беше много уважително, като към произведение на изкуството. Използваха го, за да окачват кабели и разни дрънкулки.

Днес Лирата радва минаващите в района. Пространството около пластиката е облагородено, озеленено, засяти са цветя. Монтирано е ново модерно осветление, което сияе в сменящи се цветове. Струните представляват мощен воден поток, също в променящи се светлини.

Припомняме, че пластиката е дело на на известния кърджалийски творец Зиятин Нуриев, а вертикалната планировка е дело на ландшафтния архитект проф. Кръстан Каракашев.

Тя е висока 9 и широка 14 метра, изработена е от неръждаем метал.

Мнозина жители на града си спомнят тържественото откриване на монумента на 20 ноември 2006 година, в което участваха артисти от театър «Димитър Димов”, Дома на културата, Читалище “Юмер Лютви” и др.

 

Снимки: Ваня Иванова

 

Последвайте ни и във Facebook

1 Отговор

  1. Огнян парнаджията каза:

    Що не преместят тези тръби за пречиствателната станация и парното на горубсо, в двора на горубсо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *